USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2,5 Litre Su İçme Mevzusu

05-05-2024

“Günde 2,5 Litre su içmelisin.’’ önerisini duymayan yoktur. Peki bu öneri gerçekten de doğru mudur? Gelin bu bilginin temeline bir göz atalım. Avrupa Gıda Güvenliği Konseyi(EFSA) yetişkin kadınlarda 2 litre, erkeklerde ise 2,5 litre su tüketimini öneriyor. Hamile kadınlarda buna ek 300 ml, emzikliler de ise 700 ml ek su alımı önerisi de mevcut. Fakat bu önerilerin ortam şartları ve fiziksel aktiflik durumuna göre değişkenlik göstereceğini eklemekte fayda var. Baktığınız da 2,5 litre su önerisi mevcut fakat yanlış anlaşılma tam olarak ‘’su’’ üzerinde başlıyor.

Vücudumuzdaki suyun 3 ana kaynağı vardır;

1-Yiyecekler ile alınan; günlük sıvı miktarının %20-30’luk kısmını kapsamaktadır. Fakat sebze ve meyvelerdeki su miktarı; yüksek yağlı besinler, gevrekler ve kuru besinlere göre daha yüksektir.

2-Sıvılar ile alınan; Bireysek olarak değişmek ile beraber günlük 1,2-1,5 litre suyu, sıvılar iler almaktayız.

3-Metabolik işlev sonucu üretilen; Glikoz yıkımı 55 gr, protein yıkımı 100 gr ve yağ yıkımı 107 gr su açığa çıkarmaktadır.

Aslında EFSA’nın 2-2,5 litre su önerisi bu 3 ana kaynağın tamamının toplamıdır. Tek başına 2,5 litre su içmek değildir.

Peki, vücudunuzdaki suyun yeterli olup olmadığını nasıl tespit edersiniz?

En basit yol, idrar rengi kontrolüdür. İdrarınızı yaptıktan sonra rengini kontrol edin. Açık sarı tonlarında ise ideal su dengesi aralığındasınız, eğer su gibi berrak bir tonda ise fazla su içmişsiniz, koyu sarı tonlarında ise vücudunuzun su dengesi kötü durumda demektir.

Bunlara ek olarak;

Susama hissi

Baş ağrısı

Halsizlik vücuda yeterli sıvı girmediğinin göstergesi olabilir.

Uzun vadede ise;

Devamlı halsizlik

Sık görülen baş ağrısı

Kabızlık vücudun sıvı dengesi sorunu olduğunu göstermektedir.

Su ihtiyaçları oldukça bireyseldir ve ihtiyacı sudan, diğer içeceklerden ve yiyeceklerden ve ayrıca besin metabolizmasından alabilirsiniz. Bundan dolayı ‘’şu kadar içmelisiniz’’ diye miktar belirtmek doğru olmaz. Vücudunuzun su dengesini sağlamak için yapacağınız en güzel yol günlük beslenmenize sebze ve meyveleri eklemek ve idrarınızı kontrol ederek suyu eksik ya da fazla içtiğinizi tespit etmektir. Suyu içerken bir anda değil, güne yayarak içmeniz gerektiğini de belirtmekte fayda var.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Murat
Murat 7 ay önce
Su tüketimini konusu belkide en çok ihmal ettiğimiz konular arasında, özellikle soğuk havalarda çok da fazla aklımıza gelmemekte. Aslında birçok sağlık sorunlarının temeline indiğimizde suyu az tujekmek karşımıza çıkmaktadır. Bence bu yazı bilgilendirici olur , Vildan hocama teşekkürler ediyorum ve saygılar sunuyorum.