D-) ÇOKLU BARO UYGULAMASINA GEÇİŞ ve BU HUSUSTAKİ AÇIKLAMALARIMIZ;
Gündemin en önemli tartışmalarından olan Barolar ilgili yapılacak değişiklikleri içeren kanun değişikliği idi.
AVUKATLARIN EĞİTİMLERİ HUSUSUNDA; ÖNCELİKLE ARTAN FAKÜLTELER SONRASINDA OLUŞAN YETERSİZLİĞİ DİLE GETİRDİĞİMİZ HUSUSLARDAKİ BEYANLARIMI YİNELEMEK İSTERİM.
AVUKAT MESLEKTAŞLARIN EĞİTİMİ, UZMANLAŞMASI OLDUKÇA ÖNEMLİDİR. BU DOĞRULTUDA SADECE AVUKAT MESLEKTAŞLARIN DEĞİL, HAKİM ve SAVCI MESLEKTAŞLARIN DA MESLEK İÇİ BRANŞLAŞMA KONUSUNDAKİ BEYANLARI OLDUKÇA ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR.
BAROLARIN ÇOKLU HALE GETİRİLMESİ KANAATİMİZCE EĞİTİM UNSURU NOKTASINDA ÇOK DA BİR KATKI SAĞLAMAYACAK, SİSTEM ÜZERİNDE, AVUKATLIK KANUNUNDA BELİRTTİĞİMİZ GENEL SORUNLAR CİHETİ İLE TOPYEKÜN BİR DÜZENLEME YAPILMASI BU SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN DAHA ELZEM OLACAKTIR.
Teklifin, bütün baroların adil, demokratik bir şekilde temsili için düzenlemeler içerdiğini dile getiren Adalet ve Kalkınma Partisi Cahit Özkan, adli yardım ve zorunlu müdafilik hizmetlerinin, avukatlar arasında eşitlik ilkesiyle adil bir denge gözetilerek yerine getirileceğini kaydetti.
TEMSİLDE ADALETİN SAĞLANMASI DÜZENLEMESİ SON DERECE YERİNDEDİR.
138 DELEGEYE ULAŞMIŞ OLAN İSTANBUL BAROSUNUN NEREDE İSE TÜM TÜRKİYE´YE HÜKMETMESİ UZUN YILLARDIR ÜZERİDE TARTIŞILAN BİR KONU OLUP, BU ŞEKLİ İLE ZATEN TEMSİLDE ADALET HİÇBİR DÖNEM SAĞLANMAMIŞTIR.
UZUN YILLAR BAROLAR BİRLİĞİNDE YAPILAN SEÇİMLERİ TAKİP ETTİM ve İSTANBUL, ANKARA, İZMİR BAROLARININ ÜST KURULLARININ TÜM TÜRKİYE´YE HÜKMETTİĞİNİ HEP GÖRDÜK.
İSTANBUL, ANKARA, İZMİR BAROLARI BİR ARAYA GELDİĞİNDE GERİDE KALAN İLLERİN TÜM BAROLARI HİÇBİR ANLAM İFADE EDEMEMİŞ, HİÇBİR ŞEKİLDE TEMSİL YETKİSİNE HAİZ OLAMAMIŞTIR.
UZUN YILLAR İSTANBUL, ANKARA, İZMİR, DIŞINDA KALAN KARADENİZ BÖLGESİ BAROLARI, İÇ ANADOLU BÖLGESİ BAROLARI, DOĞU ANADOLU BÖLGESİ BAROLARI, GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ BAROLARI, EGE BÖLGESİ BİR KISIM BAROLARI ( İZMİR DIŞINDA KALAN İLLER ) AKDENİZ BÖLGESİ BAROLARI, MARMARA BÖLGESİ BAROLARI ( İSTANBUL DIŞINDA KALAN ) TÜM MÜCADELELERİ VERMESİNE RAĞMEN, BİRLİKTE HAREKET ETMESİNE RAĞMEN MAALESEF Kİ BU 3 BÜYÜKŞEHRİN BAROLARI NE İSTEDİ İSE YILLARCA O OLDU.
BUGÜN ANADOLU BAROLARINDAN YAPILAN AÇIKLAMALARIN BİR KISMI BENİ ŞAŞIRTMAKTADIR.
YILLARCA İSTANBUL, İZMİR ve ANKARA İLLERİ BAROLARININ TEMSİLDE ADALETİ SAYISAL ÜSTÜNLÜK İLE ORTADAN KALDIRDIĞINI BEYAN EDEN, BU NOKTADA HEP MAĞDUR OLDUKLARINI BEYAN EDEN BU BAROLARIN BUGÜN BU NOKTADA TASARIYA İTİRAZDA BULUNMALARI HUSUSUNU GEÇMİŞTE YAŞADIKLARI MÜCADELE ve ZORLUKLAR İLE ÇELİŞMEKTE GÖRMEKTEYİM. ESASEN TEMSİLDE ADALET OLARAK GETİRİLEN ve TBB SEÇİMLERİNDE İSTANBUL 12, ANKARA 7, İZMİR 5 TEMSİL ve OYLAMA ORANLARI HAKKIN KORUNMASI AÇISINDAN OLDUKÇA YERİNDE OLACAKTIR.
DAHA ÖNCEKİ YAZILARIMDA DA BELİRTTİĞİM GİBİ, ESASEN BU HUSUSTA GÖRÜŞÜM;
ÜLKEMİZDE 83 MİLYON VATANDAŞIMIZ BİR PAZAR GÜNÜNDE 60 MİLYONA YAKIN OY KULLANMA HAKKINA SAHİP OLAN VATANDAŞLARIMIZ KANALI İLE CUMHURBAŞKANINI SEÇİYOR İSE, 130.000 CİVARINDA MESLEK MENSUBU AVUKAT MESLEKTAŞIMIZIN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI VE İLGİLİ KURULLARINI SEÇMEK EN TABİ HAKKI OLMALIDIR.
MEVCUT SİSTEM İLE TÜM TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ ADAYI BAŞKAN VE İLGİLİ KURUL ÜYELİKLERİ İÇİN ADAY OLAN MESLEKTAŞLARIMIZIN, ÜLKEMİZ GENELİNDE FAALİYET GÖSTEREN LİSTELERDE KAYITLI BULUNAN MESLEKTAŞLARIMIZCA SEÇİLMESİ KANAATİMİZCE EN ADİL YÖNTEM OLACAKTIR.
MEVCUT SİSTEMDE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ´NE ADAY OLAN MESLEKTAŞLARIMIZIN SADECE İL BAROLARINDA BAŞKAN VE ÜST KURUL DELEGELERİ İLE GÖRÜŞME SAĞLAMASI SEÇİM HUSUSUNDA YETERLİ OLMAKTA, MAALESEF Kİ BU DURUMDA DİĞER MESLEK MENSUPLARINA ULAŞMALARI GEREKLİ OLMAMAKTADIR. BU DURUMDA DA AVUKATLIK MESLEĞİNDE GİDEREK ARTAN SORUNLAR NOKTASINDA TÜM MESLEKTAŞLARA ULAŞMAK GEREĞİ DUYULMADIĞI İÇİN SORUNLAR ARTARAK DA DEVAM ETMEKTEDİR.
HER BİR MESLEK MENSUBUNUN SEÇİMLERDE OY KULLANMAK HAKKINA SAHİP OLMASI VE BU ŞEKLİ İLE DE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN TOPYEKÜN BİR BİRLİK VE BERABERLİĞİN SAĞLANMASI VE YASADA SEÇİM USULÜNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK YAPILACAK İSE DELEGE SİSTEMİNDE TEMSİL SİSTEMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ DEĞİL, TÜM MESLEKTAŞLARIN KATILIMININ SAĞLANMASI EN DOĞRU YÖNTEM OLACAKTIR.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ SEÇİMLERİNE İLİŞKİN YORUM, GÖRÜŞ VE ÖNERİMİZ BU DOĞRULTUDADIR.
BAROLAR BİRLİĞİ YÖNETİMİNİN SEÇİLMESİ
Özkan, bir başka soru üzerine, barolar birliği seçimlerinin, çift yıllarda baroların seçiminin ardından tek yıllarda 4 yılda bir olmak şartıyla mayıs ayında yapıldığını hatırlatarak, buna şimdi bir düzen getireceklerini söyledi.
Tek yılda ve çift yıllarda baroların genel kurullarının yapılmasının bazı handikaplara neden olduğunu ifade eden Özkan, seçimlerin bir şekilde manipüle edilmemesi hem de demokratik bir temsilin sağlanması noktasında çift yılların ekim ayında baroların genel kurulunu yapacağını ve aralık ayında ise seçim yapan baroların gönderdiği delegelerle Türkiye Barolar Birliği yönetiminin belirleneceğini söyledi