Ceza Muhakemesi Kanununda Yapılan Değişiklikler Özetle;
- Sırf ifade almak amacı ile düzenlenen yakalama emirleri nedeni ile mesai saatleri dışında yakalanan kişilerin belirlenen tarihte yargı mercilerine gelip ifade vermeyi taahhüt etmeleri durumunda Cumhuriyet Savcısının emri doğrultusunda bir defaya mahsus olmak üzere serbest bırakılabilecekleri düzenlenmiştir.
- Tutuklama tedbiri bakımından 100 üncü maddenin üçüncü fıkrasında sayılan ( katalog) suçlarda birinci fıkrada belirtilen ' kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulundurulması ' hususu vurgulanmıştır.
- Tutuklamayla ilgili kararlarda mevcut koşullara ilave olarak ' adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağını' gösteren delillerinde somut olgularla gerekçelendirilerek açıkça gösterilmesi gerektiği düzenlenmiştir.
- Konutu terk etmeme ' adli kontrol yükümlülüğünün cezadan ' mahsup' edilebilmesine imkan tanınmıştır. buna göre , bu yükümlülük altında geçen her iki gün, bir gün olarak sayılacaktır.
- Adli kontrol tedbirlerinin devam edip etmeyeceği hususunun en geç 4 aylık aralıklarla incelenmesi düzenlenmiştir. ( Yürürlük tarihi:01/01/2022)
- Adli kontrol tedbiri bakımından 'azami süreler' belirlenmiştir. Bu süre ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde en çok 2 yıl olup, zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek 1 yıl daha uzatılabilecektir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise adli kontrol süresi en çok 3 yıl olup, zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek 3 yıl, terör suçlarında ise 4 yıl daha uzatılabilecektir. ( Yürürlük tarihi: 01/01/2022)
- Adli kontrol tedbiri altında geçirilebilecek azami sürelerin ' çocuklar bakımında yarı oranında ' uygulanması öngörülmüştür.
- Sulh ceza hâkimliğinin tutuklama ve adli kontrol kararlarına karşı dikey itiraz usulü” getirilmiş ve bu kararların asliye ceza mahkemesi tarafından denetlenmesi sağlanmıştır. (Yürürlük tarihi: 01/01/2022)
- Mağdur veya şikâyetçinin duruşma öncesinde suçun hukuki nitelendirmesinden haberdar edilmesi amacıyla, kovuşturma evresine geçildiğinde çağrı kâğıdına iddianamenin de eklenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
- Mağdur, şikayetçi ve tanıklar hakkında verilen zorla getirme kararlarının telefon, e-posta gibi iletişim araçlarıyla da bildirilmesine imkan tanınmıştır. (Yürürlük tarihi: 01.09.2021)
- İddianameye ilişkin bilgiler ile duruşma tarihinin, telefon, e-posta gibi iletişim araçlarıyla da sanık, mağdur veya şikâyetçiye bildirilmesine imkan tanınmıştır. (Yürürlük tarihi: 01.09.2021)
- Bilişim sistemlerinin ya da banka veya kredi kartlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen suçlarda mevcut yetki kuralına ilave olarak mağdurun yerleşim yeri mahkemeleri de yetkili kılınmaktadır.
- İddianamede, yüklenen suçu oluşturan olaylar ve suçun delilleriyle ilgisi bulunmayan bilgilere yer verilemeyeceği öngörülmüştür.
- Yargılama sonucunda beraat kararı verilmesi durumunda, iletişimin tespitine veya dinlenmesine ilişkin kayıtların yok edileceği düzenlenmiştir.
- Seri muhakeme usulünde yaptırımın belirlenmesi bakımından zincirleme suça ilişkin hükümlerin uygulanabilmesine imkan tanınmış ve mahkemenin talep yazısında olması gereken hususların eksikliği halinde eksikliklerin tamamlanması amacıyla, iade kararı verebileceği düzenlenmiştir.
- Seri muhakeme usulü kapsamına giren bir suçun, kapsama girmeyen başka bir suçla birlikte işlenmesi halinde bu usulün uygulanmayacağı düzenlenmektedir.
- Anayasa Mahkemesinin 2020/35 Esas - 2021/26 Karar sayılı iptal kararı doğrultusunda seri muhakeme kurumuna ilişkin düzenleme yapılmıştır.
- Mahkemece iddianamenin kabulünden sonra duruşma gününün belirlenmesi durumunda basit yargılama usulünün uygulanamayacağı düzenlenmiştir.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?