Sağlık Bakanı sağlıklı olmazsa sağlık üzerine konuşmaları ne kadar ikna edici olacaktır? Pek çok ailenin Sağlık Bakanı İş´te? Neredeyse tüm gününü kaplayan ağır mesai saatlerinde çalışma hayatında mücadele ediyor. İşte ataerkil sistemle mücadele edip yorularak kendisini eve enerjisi bitmiş bir halde zor atıyor. Aileler artık yorgun. Fiziksel ve ruhsal bir yorgunluk hem de. Bu yorgunluğun aile fertlerini, çocukları ve aile yapısını ne kadar etkilediğini biraz hesaba katalım.
İş yerinden ve yoğun mesai saatlerinden yorgun düşen ebeveynler hem birbirlerine hem de çocuklarına ne kadar faydalı olabilir? Günlük 8 saatlik zorunlu mesai Sanayi Devrimi sonrası kapitalistleşmenin ürünüdür ve aile yapısına zarar vermektedir. Bireyler aile hayatında dinlenemez ve çalışma koşullarında aşırı stres altında olurlarsa devlete de faydalı olamazlar. Bu nedenle mesai saatlerinin azaltılması gerekmektedir. İnsan zihninin en verimli saatlerine bakılacak olursa günün 10 ile 15.00 saatleri arasında olacağı görülecektir. Dolayısıyla, 15´tan sonra mesaide geçirilen zaman verimli olmaktan ziyade zaman geçirmeye yönelik çalışan için yıpratıcı bir hal almaktadır. Enerjisi tükenmiş bir şekilde evine gelen Sağlık Bakanı da evine ve çocuklarına ne kadar faydalı olabilecektir.
Eve yorgun gelen Sağlık Bakanı besleyici ve kaliteli yemek hazırlamayı ve mızmızlanan çocuğu sakinleştirmeyi nasıl sağlayabilecek? Yorgun ebeveynin çocukları da yorgun, sağlıksız ve mutsuz olur. Bir proje yapayım diyorum ?´Sağlıklı Çocuklar Mutlu Gelecekler´´ isimli. Projede çocuğu olan ailelere mesaide kolaylık sağlanmasına yönelik olsun. Böylece çocukların mikrodalga fırında hazır yemekler, nugget ve makarna yemekten biraz olsun kurtulabilsinler. Nasıl fikir ama?
Yoğun çalışma hayatı tüm aileyi olumsuz etkiliyor. Önce evin Sağlık Bakanı sağlıklı ve bakımlı olmalı ki evin diğer üyeleri sağlıklı ve bakımlı olsun. Bu yüzden Sağlık Bakanının iş hayatında yıpratılmaması gerekiyor. Bu nedenledir çalışan birçok Sağlık Bakanının ruh sağlığı kaliteli iş arkadaşlarına ve iyi bir yönetime muhtaç. Bu nedenledir ki, iş yerinde mobbing berbat bir şey! İş yeri dedikodusu ve üstlerin astlarının dolduruşu ile hareket etmesi, olaylara tek taraflı bakması korkunç bir şey ve mobbingin zirvesi! Kadınlar iş yerinde tükeniyor, tüketiliyor. Kapitalizm öyle bir işliyor ki resmen kadına çalışma hayatına atıldığı için bin pişman ediyor. Bu duruma dur demek gerek. Bu, bir yazının konusu, şimdilik kalsın?
Evine tükenmiş bir şekilde gelen Sağlık Bakanı eşine ve çocuğuna nasıl faydalı olabilir? Düşünün, tükenmişlik duygusu, kötü beslenme ve takip eden yetersiz egzersiz ardından parçalanan aile. İşte böyle bir kısır döngüyü kırmanın toplumu nelerden koruyacağını tahmin edebiliyor muyuz? Veya ailedeki Sağlık Bakanının tükenmişlik felaketine sürüklenmesi kimlerin işine gelir bunları hesaplayabiliyor muyuz?
Bu kısır döngüyü kırmanın bir yolu çalışan ebeveynler için çalışma koşullarında iyileşmenin sağlanmasıdır. Mutlu Sağlık Bakanı mutlu aile ve mutlu gelecek demek. Sloganımı da attım bana müsaade. Görüşme üzere?