USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ALLAH´IN (CC) İYİ İNSAN TARİFİ

16-08-2019

Öncelikle Allah sıbgasının insan üzerindeki tecellisini ve insanın yaratılış gayesine değinmek istiyorum. Akabinde Allah (cc) iyi insanı nasıl tarif ediyor onu inceleyelim.

Biz Allah´a iman ettik ... Biz O´na teslim olmuş kimseleriz? (Bakara 2/136) Bu ayeti kerimede "sıbgatullah" yani Hak dinin yalnızca islam ve tek yaratıcımızın Allah(cc) olduğuna değinilmiştir.

Allah´ın sıbgasının insan üzerindeki tecellisi; fıtratımıza yerleştirdiği hak dindir! O vakit Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Bizi bu şerefe layık gördü ve hak din din olan islam ile bizi taçlandırdı. Bunun neticesinde de bize düşen sorumluluklar vardır.

Öncelikle dünyaya geliş amacımızın ne olduğunun bilincinde olmak ve iyi insan olmak için çaba göstermek. Aşagıdaki ayeti kerime dünyaya gönderiliş amacımızı özetleyecektir; Ben, cinleri ve insanları yalnızca Bana ibadet etsinler diye yarattım. (Zariyat Suresi, 56)

O vakit Allah´ın kudretini görüp kulluk bilincini nefsimize aşılamamız gerekmektedir. Pek Allah(cc) iyi insanı nasıl tarif ediyor? İyi dinle sevgili dostum! Eğer sen bunları idrak edip hayatında idame edersen sen Allah katında mükemmel bir insansın.

Bak Rabbimiz ne buyuruyor; Ey Âdemoğulları! Her namaz kılacağınızda güzelce giyinin, yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.(Araf31) Eğer sen namaz kılıyorsan, güzel temiz giyiniyorsan ve bir de israf etmiyorsan sen iyi bir insansın!

Bak kainatın sahibi devamında ne buyuruyor; De ki: "Allah´ın kulları için yarattığı süsü, temiz ve iyi rızıkları kim haram kıldı?" De ki: "Onlar dünya hayatında müminlere yaraşır; kıyamet gününde ise yalnız onlara mahsus olacaktır." İşte bilmek isteyen bir topluluk için âyetleri böyle açıklıyoruz.(Araf32)

 Rabbimiz biz müminlere yaşam standartı belirliyor. Bizim o güzelliklerden mahrum kalmamamızı istiyor. O vakit bize düşen yaratıcımızın bize sunduğu hayat standartlarına göre yaşayıp, iyi insan tarifine uygun bir şekilde hayatımızı idame etmektir.

Allah en iyisini bilendir. Kal sağlıcakla...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?