(?Allah´ın izniyle? demiyor, bir istisna da yapmıyorlardı? (Kalem, 68/ 18)
Besmelenin Faziletleri: ?Euzu billâhi mineşşeytani´r Racîm Bismillâhi´r Rahmani´r-Rahîm !? = Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah´a sığınırım.Rahmân ve Râhîm olan Allah´ın adıyla!? şeklindeki Euzu besmelenin faziletleri saymakla bitmez. Bu sebeple insanoğlunun, yeme, içme, giyinme, okuma, yazma ve konuşma öncesinde, ev ve iş yerine girip çıkarken; bir iş ve görev yapmaya başlarken v.b. her ne yaparsa, her neye başlarsa, her neye el atarsa, her ne tutum, davranış ve eylemde bulunursa mutlaka Euzu besmele okuması şarttır(Doç.Dr.İsmail Karagöz,Kur´ân´da Zikir Kavramı ve Allah´ı Zikir,Diyanet İşleri Bşk.Yay.Ankara 2007,s.57).Bir adım atmaktan Kur´ân okumaya kadar her harekette dilimizden besmele eksik olmamalıdır.
- Peygamberimiz(s.a.s.), ? Bir insan evine girdiğinde ve yemek yediğinde Allah´ın adını zikrederse, şeytan, avanelerine ?burada size gecelemek ve yemek yoktur ? der.Şayet Eve girerken insan, Allah´ın adını anmazsa, şeytan, avanelerine ? Bu evde geceleyebilirsiniz´ der. Yemekte, kişi, Allah´ın adını zikretmezse, Şeytan, ? Bu evde size gecelemek ve yemek vardır´? der.(Müslim, Eşribe, 103,II, 1598).
-Euzu besmele hayır getirir, huzur getirir, iyilik-güzellik getirir! Bu sebeple bazı alimler ?dünyadaki bütün zehirlerin panzehiri besmeledir? derler. Allah´ın adıyla bir işe başladığımızda, oluşacak bütün şer etkileri, menfi enerjiyi, kötülükleri etkisiz hale getirmiş oluruz.!
- Euzu besmele okunduğunda şeytan uzak durur; kalbe vesvese veren şeytan uzak olur!
- Besmele çeken mü´min kendisini Allah´a emanet etmiş olur; Allah´ın emanetine terk etmiş olur! Dolayısıyla, besmele çekerek bir işe, bir davranışa başlayanın; bir karar verenin işi rast gider; olumlu ve bereketli sonuca kavuşur.İnançsız, besmelesiz başlanan her işin sonu yarımdır!
- Cenab-ı Allah, bütün korkularımızı, her türlü endişelerimizi euzu besmele ile aşmamızı nasip ihsân eylesin inşallah!
?İnşallah!? demenin önemi:
İnsanın geleceğe dair düşüncelerini, tasavvurlarını, niyetlerini anlatırken daima İnşallah! demesi gerekir: Cenab-ı Allah, bu konuda son derecede çarpıcı ve etkili bir şekilde ikazını ve tenbihatını şu ayetlerde yapmaktadır:?Hiçbir şey hakkında da sakın ?Ben bunu yarın muhakkak yaparım !´ deme.!?(Kehf, 18/23). ?Ancak ?Allah dilerse yapacağım de´. Unuttuğun zaman Rabbini an ve ? Umarım Rabbim beni, bundan daha doğru olana ulaştırır´ de ! ?(Kehf, 16/24)
?Allah´ın izniyle? demiyor, bir istisna da yapmıyorlardı?(Kalem, 68/ 18)
Yukarıdaki ayetlerdeHak Tealâ´nın da ikaz ettiği; bu ikaza kulak asmayanları eleştirdiği gibi, insanoğlunun, Ben gelecekte şunu yapacağım, bunu yapacağım, oraya gideceğim, satın alacağım, işimi büyüteceğim, evleneceğim, çocuk sahibi olacağım v.s.! gibi tasavvurlarını, düşüncelerini, niyetlerini, söylerken mutlaka ?İnşallah!?veya ?Allah´ın izniyle? demesi gerekir; aksi halde işi rast gitmez !.. Tıbbın ve tekniğin bütün gelişmişliğine rağmen, tüm evreni yoktan var eden Allah Tealâ´nın gücü yanında insanın gururlanacağı, kibirleneceği, kendini Kâf Dağı´nda görmesini gerektirecek bir durumu söz konusu değil ! İnsan, Cenab-ı Allah neye izin verirse, ne kadarına izin verirse ancak onu yapabilir. Şu halde mü´minin bu bilinç içinde olması ve davranması zorunludur. Aksi halde, ?şunu yapacağım, bunu alacağım, ona karar vereceğim, şuraya gideceğim v.b.? sözler sarf etmesi kendisinde bir güç görmesinin, kendisinin Cenab-ı Allah´tan ayrı ve müstakil olarak davranabileceği anlamı taşır. Kendisinin Allah´ın iznine, yardımına ihtiyaç duymadığı anlamına gelir ! Bu da, Allah Tealâ´nın çok içerlediği, hiç sevmediği kibirdir! Kibirlenmektir!
??Dünyada kibirlenenlerin yeri ne kötüdür!?(Zümer,39/71-72)
Böyle bir davranışta bulunan kişinin işi rast gitmez; teşebbüsünde, eyleminde, kararında olumlu, başarılı ve bereketli bir sonuç alamaz.
O halde her adımda, her kararda, her teşebbüste, her tutum ve davranışta mutlaka ?İnşallah!? veya ?Allah´ın izniyle? demek gereklidir, yararlıdır. Her şey bir tarafa, bu tek kelime, insana moral verir, işinin rast gideceğine, olumlu ve bereketli bir sonuca kavuşacağına inanç verir. ?İnşallâh!? sözcüğü,yukarıda euzu besmele için söylediğimiz tüm olumlu moral güçlere kavuşulmasını sağlar! Moralı yüksek olan; Allah Tealâ´nın sayesinde başaracağına inanan; bu yüksek moral ve inançla işe sarılan kişi de zaten başarılı olur!