Kur´ân-ı Kerim´de buyrulmaktadır ki ?Müminler ancak kardeştirler; onun için iki kardeşinizin arasını düzeltin ve Allah´tan korkun ki merhamet olunasınız !? (Hucurât,49/10). Şu halde müminlerin birbirlerine karşı gerçek bir kardeş gibi davranmaları, kavgadan-nizadan uzak durmaları; birbirlerini kıskanarak basit menfaat ve çıkarları için birbirlerinin kuyusunu kazmaktan vazgeçmeleri; uyum içinde, anlayış içinde, yardımlaşma içinde, iyi komşuluk ilişkileri içinde davranmaları ve anlaşmazlığa düşmüş olanların aralarını düzeltmeleri gerekir
Cenab-ı Hak; ?Mü´min erkekler ve mü´min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder kötülükten alıkoyarlar. Namazı kılar, zekatı verirler. Allah´a ve Resûlüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir??( Tevbe,9/71) buyurmaktadır. Ne yazık ki günümüz toplumu bu duyguları ve düşünceleri giderek unutmakta; birbirine karşı daha yabancı, daha uzak, daha acımasız, daha kıskanç olmaktadır. Hısımlık- akrabalık- komşuluk bağları zayıflamıştır. Çağımız menfaat çağı, materyalizm çağı olmuştur. Birbirimize karşı kardeşlik, sevgi, saygı, yardımseverlik, iyilik etmek, yardıma koşmak duyguları zayıflamıştır. Bu durumun sebeplerinin başında, çağımızda yaşamın çok zorlaşmış olmasının, insanların geçim sıkıntısı çekmesinin, tekniğin ilerlmesi ve icatların artmasıyla ihtiyaçların çığ gibi çoğalmasının ve bunların karşılanmasının insanları büyük menfaatperestliğe sevk etmesinin yanında, hiç şüphesiz din ve ahlak eğitiminin giderek zayıflaması ve neredeyse yok olması da vardır. Çocuklarımızın genç dimağlarına Allah korkusunu ve sevgisini; Allah´ın şah damarımızdan daha yakınımızda olduğunu ve her türlü tutum ve davranışlarımızı yaparken bizi görüp gözettiğini; bu dünyada yapılan tüm amellerin uhrevî hayatta cezasının ve mükâfatının çekileceği bilgisini yerleştirmedikçe, din ve ahlak kurallarını, sevgi, saygı-yardımlaşma, iyilik etme, hayırlı evlat, iyi vatandaş olma erdemlerini işlemedikçe durumun daha da kötüye gideceği açıktır.
BAŞKASIYLA ALAY ETMEK, KÖTÜ LÂKAPLARLA ÇAĞIRMAK.
Alay etme duygusuyla insanlar, kendini büyük görmeye başlar; daha sonra karşısındaki insanı hiçe sayıp, ona tepeden bakmaya gider. Kitabımız Kur´ân-ı Kerim de müminlerin kardeş olduğunu beyan ederek bu kardeşliği ihlal edecek her türlü söz ve davranışı yasaklamıştır. Alay eden kimsenin gururlanıp kibirlenmesi yanında, alay etme hareketiyle mümin kardeşini incitmesi ve rahatsız etmesi de söz konusudur. Kibirlenmek haram olduğu gibi mümine eziyet de haramdır. Netice itibariyle alay etmek, Kitabımızın muhtelif ayetleriyle yasaklanan davranışlar arasında yer almaktadır. Öyleyse, İslâm´ın kardeşlik bağlarını korumak için alay etmeyi kesinlikle yasakladığını bilelim ve ona göre davranalım.(Dr.Ömer Yılmaz, Başkalarıyla Alay Etmek Günahtır, Kur´ân´dan Öğütler 1, D.İ.B.Yayını , s.148-149)
Müslümanların birbirlerinin kardeşi olduğunu buyuran Cenab-ı Allah, müminlerin , tıpkı kardeşler gibi birbirlerini ayıplamalarını, kötü lâkâplarla çağırmalarını yasaklamaktadır.:Nitekim, Hucurât suresinin 11.ayetinde :?Ey imân edenler ! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın .Belki onlar kendilerinden daha iyidirler.Kadınlar da diğer kadınları alaya almasın.Belki onlar kendilerinden daha iyidirler.Birbirinizi karalamayın, birbirinizi (kötü) lâkâplarla çağırmayın??(Hucurât,49/11) buyrulmaktadır.