USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİRE İKİBUÇUK

11-02-2020

"Başarı boş duranların değil koşturanların hakkıdır" Cümle Sivas Valisi Salih Ayhan´a ait. Oda bir Kamyon arkasından okumuş ve kendisine hayat felsefesi olarak seçmiş. İki hafta önce ikinci Organize sanayi bölgesini gündeme getirerek hani geçtiğimiz yıl yatırımcı kabul edecektik, halen ses yok ne oldu diye sormuştum. Geçtiğimiz cuma günü Vali Ayhan ile birlikte SRT´nin canlı yayınında bir araya geldik soruyu orada da tekrarladım.

 

            Vali Ayhan "benden öncekilerde mutlaka çaba sarf etmişlerdir. O açıklamalar o gün hangi gerekçelere dayandırılarak yapıldı bilemem, ancak ben bu gün söylediğimin yarın önüme konacağını bilirim. Demirağ ( ikinci ) organize sanayi bölgesinin alt yapı çalışmaları devam ediyor. İhalesini yaptık, bu yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz". Diye cevap verdi.

 

            Vali Ayhan ikinci organize sanayi bölgesinin alt yapısının tamamlanması için 94 milyon paranın da gerekli olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıl hiç ödenek gelmedi o nedenle bir ilerleme kayd edemedik. Bu yıl için hem Bakanımız hem de Ankara´daki diğer ilgili kurumlar söz verdi" diyordu ki; işi garantiye almak üzere araya girdim. Bu şartlı bir yaklaşım olur. Eğer Ankara´dan bu yıl da yeterli para gelmez ise beklemeye devam mı edeceğiz. Sizler, Valilik, Belediye, TSO yani yerel yönetimler güç birliği yaparak bitirme şansınız yok mu? Zira Sivas´ın en büyük sorunu işsizlik ise, sizden talepte bulunan insanların yüzde 90´ı iş istiyorsa, sizin yapacağız yoldan, Belediye´nin yapacağı parktan, TSO´nun yapacağı geziden daha önemli değil mi?

 

            Cevap netti. "Biz bunun çalışmasını yaptık. Ben geldiğimde ikinci organize sanayi bölgesindeki kamulaştırmalara karşı vatandaşın açtığı davaları savunacak kadar dahi bütçemiz yoktu. İlk iş ora için bütçe oluşturduk. Eğer yetirince ödenek gelmez ise dahi biz orayı tamamlayarak yatırımcı kabul etmeye başlayacağız" dedi. .

 

            Temenni edelim Valimizin yaptığı plan dahilinde ikinci organize sanayi bölgesi tamamlansın ve yatırımcı kabul etsin. Dünya´nın bir çok ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizin en büyük sorunlarından biri istihdam. Sivas Türkiye ortalamasının altında olsa da işsizlik bizimde en büyük sorunumuz. Sivas il genelinde  138 bin çalışan var. 110 bin de emekli. İkisinin toplamı 248 bin kişinin belli bir gelirin olduğunu gösteriyor. Sivas Nüfusunun 640 bin olduğu düşünüldüğünde bir maaş ile iki buçuk kişinin yaşamını sürdüğünü görüyoruz. Bu rakam Türkiye ortalamasından daha iyi. Ancak İşkur´a kayıtlı 37 bin 500 de işsizimiz mevcut.

             Bu işsizleri eritebilmek için umudumuzu yeşerten yegane imkanlardan birisi ikinci organize sanayi bölgesi. Eğer orası tam anlamı ile hayata geçerse büyük avantaj sağlayacak duruma geleceğiz. İkinci organize sanai bölgesinde parseller büyük olacak. Demir yolu parsellerin içine kadar uzanacak. Ve hepsinden önemlisi Cumhurbaşkanın sözü gereği sektörel bazda teşvik uygulamasına tabi tutulacak. Bu avantajların yatırımcı çekmemesi düşünülemez.

             2018 ? 2019 Yılları Resesyon yıllarımızdı. Doların ani yükselişi, faizlerin yüzde 20´nin üzerinde oluşu yatırım için şartları ortadan kaldırmıştı. Bu yıl faiz tek haneli oranları test etmenin eşiğine geldi. Eğer yatırım alacaksak tam zamanı. Sayın Ayhan çok ümitli İstanbul ve Koçali´de yaptığımız ziyaretler bizide heyecanlandırdı. Yatırımcı sıkıntısı çekmeyeceğiz. Elimizdeki işsizleri orada eriteceğiz diyor.

             Birinci organize sanayide şuana kadar ancak 8.000  kişi istihdam edebildik. Eğer ikinci organize sanayi bölgesinde işsiz olan 37.000´in 17.000´ini eritsek inanılmaz bir başarı olur. Bunun kolay olmayacağı aşikar. Bunu sadece Valinin çabası ile de başarma şansımız yok. Top yekün bir hamle yapmalıyız. İkinci organize sanayinin alt yapısının bitirilmesi için Ankara da vekillerimiz burada Vali, Belediye Başkanı ve STSO başkanın seferberlik başlatması şart. Yetmez tamamlandıktan sonra yine siyasi gücümüz Cumhurbaşkanın verdiği sektörel teşvikleri takip edip Sivas´a getirmeli. STSO Yönetimi tam bir seferberlik başlatarak eldeki sermaye gücünün birlikte hareket etmesini sağlayarak dışarıda ki yatırımcılar ile yerlilerin ortaklaşa yatırım yapmalarının yolunu bulmalı.

             Yerel yöneticilerimizin olayın farkında olduğunu düşünüyorum. Eğer işsizlik sorununu belli bir aşamaya çekemezlerse onun dışında yapacakları hiç bir şeyin toplum gözünde fazla bir kıymeti harbiyesinin olmayacağını biliyorlar. O zaman hadi gayret...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?