Cömertlik; insanın muhtaç olmadığı şeyi ihtiyacı olanlara vermektir ; kişinin manevî temizliğine sebep olan , onu ateşten koruyan bir haslettir.Cömert kişi, Allah´a yakın, Cennet´e yakın, insanlara yakın ve Cehennem ateşinden uzaktır..Cömert insan muhtaçlara verdikçe , Allah da ona verir.
Yüce dinimiz İslâm, başta zekat olmak üzere bazı malî harcamalarda bulunmayı emretmiş, çevremizdeki insanlara karşı görev ve sorumluluklarımız olduğunu bize hatırlatmıştır.Aile bireylerinin bakımı, akrabaların, fakir ve yetimlerin görülüp gözetilmesi, çevremizdeki muhtaç insanlara imkanlar ölçüsünde malî yardımlarda bulunulması bu görev ve sorumluluklar arasındadır. Bu bakımdan İslamda israf ve gösteriş tüketimi yasak olduğu gibi cimrilik de yasaklanmıştır.(Dr.Muhsin Akar,Cimrilik Edip Vermediğimiz Şeyler Kıyamet Gününde Boynumuza Dolanacaktır;Kur´andan Öğütler 1,D.İ.B.Yayını 1 , s.184)
Cimrilik; imkânı olduğu halde gerekli harcamayı yapmamak; imkan olduğu halde mal ve serveti dinî ve hukuki bakımdan gerekli olan yerlere harcamamak veya hayır yolunda harcama yapmayı sevmemektir. Cimri ise, kendisine verilen onca mal ve mülkün gerçek sahibinin Allah olduğunu unutarak muhtaç kimselere vermekten kaçınan kimsedir.Şu halde mal ve serveti yaratılış gayesinin dışında harcamak israf ; yaratılış gayesi istikametinde harcamayıp elde tutmak cimrilik; yaratılış gayesine uygun şekilde harcamak ise cömertliktir. (Dr.Muhlis Akar, a.g.e. s.184).Bir kimse zekatını veriyorsa,misafire ikram etmekten zevk alıyorsa ,yardıma muhtaç olan yakınlarına ve sıkıntıya düşmüş insanlara yardım edebiliyorsa işte o kimse cimri değildir.Peygamberimiz(s.a.s.): ?Allah´ım, acizlikten ,tembellikten, korkaklıktan, ihtiyarlayıp ele avuca düşmekten ve cimrilikten sana sığınırım?? buyurmuş ve cimriliğin Allah´a sığınacak kadar kötü bir şey olduğunu ifade etmiştir.
?Kazanılanı har vurup harman savurmaya ısraf ; çok az ve pintice harcamaya cimrilik, ikisi arasında ve ortalama bir şekilde harcamaya da cömertlik denir.Israf, ifrattır ; cimrilik tefrittir ; cömertlik ise itidal ve fazilettir??( Prof.Dr.Süleymen ULUSOY,İslamda Emir ve Yasakların Hikmeti,T.Diyanet Vakfı Y.Ankara,2006,s.12)