USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çörek Otu Mucizesi

20-05-2024

Havaların ısınması ve ağaçların çiçek açmasıyla alerji mevsimi sahalara geri döndü. Dünya nüfusunun yaklaşık %20-40'ını etkilediği tahmin edilen alerjik rinit; sıklıkla burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma ve tıkanıklık gibi semptomlara neden olan bir hastalıktır. Bunların yanında uyku kalitesini düşürerek; iş hayatımızı, okul hayatımızı ve sosyal hayatı da olumsuz yönde etkilemektedir.

Her hastalıkta olduğu gibi alerjik rinitte de doğal ürünlere olan ilgi yüksektir. Bu ürünlerin başında çörek otu yağı yer almaktadır. Çörek otu; Eski Mısırlı ve Yunan doktorlar tarafından baş ağrısı, diş ağrısı, burun tıkanıklığı ve bağırsak kurtlarının tedavisi, regl sürecini desteklenmesi, idrar söktürücü olması ve doğum sonrası dönemde süt üretimini arttırması gibi birçok alanda etkin bir şekilde kullanılmıştır.

Eski dönemlerden beri aktif şekilde hastalıklarda kullanılan çörek otu, alerjik rinit hastalığının etkisini azaltmada gerçekten de etkili mi?

Yetişkin hastalarda yapılan çalışmalarda; çörek otu yağı kullananların burun kaşıntısı ve hapşırma sıklığının daha düşük olduğu; nefes darlığı, gece uyanması, aktivite sırasında zorlanma gibi alerjik astımın etkilerinin azaldığı gözlemlenmiştir.

Üst solunum yolları enfeksiyonu şikayeti ile doktora başvuran 6-18 yaş arası çocuklarda çörek otu yağı kullanımı; şikayetlerinin azalmasına ve antibiyotik kullanım oranının düşmesine neden olmuştur.

Son çalışmalarda çörek otu yağının; enfeksiyon önleyici, anti-alerjenik, anti-mikrobiyal, bağışıklık sistemi destekçisi, antiviral ve antibakteriyel olduğu gösterilmiştir. Çörek otu yağı; sinüzit, alerjik rinit, üst solunum yolları enfeksiyonu gibi solunum sistemi hastalıklarının tedavisi ve olumsuz etkilerinin azaltılması noktasında etkili doğal yöntemlerden birisi olarak kullanılabilir.

Sağlıklı günler dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?