Muhammed b. Hâtıb el- Cumahi’nin naklettiğğne göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Haram olan (ilişki) ile helâl olan (nikâh) arasındaki ayırıcı özellik, def çalmak ve şarkı söylemek (suretiyle duyurmaktır).”
(T1088 Tirmîzi, Nikâh, 6)
*
Hz. Âişe’nin naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Bu nikâhı ilân edin, onu (topluma açık olan) mescitlerde yapın ve def çalın.”
(T1089 Tirmizî, Nikâh, 6)
*
Ebû Hüreyre’nin naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur; “ İlk gün velime (düğün yemeği) vermek yerinde ve olması gereken bir iştir. İkinci gün (vermek) âdettendir. Üçüncü gün (vermek ise) riya ve gösteriştir.”
(İM1915 İbn Mâce, Nikâh, 25)
*
Abdurrahman b. Avf’tan (ra) naklettiğine göre, (evlendiğini öğrendiği zaman) Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “ Bir koyun keserek de olsa düğün yemeği ver!” (B2048 Buhârî, Bûyû,1)
*
Ebû Musa’dan nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Esiri özgürlüğüne kavuşturun, davet edene icabet edin, hastayı ziyaret edin.”
(B5174 Buhârî, Nikâh, 72)
*
NOT: Yukarıdaki Hadisi Şerifler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 ciltlik Hadislerle İslam Ansiklopedisinin 3. Cildinden derlenmiştir. Tefsiri, yorumu detayı için ilgili kitaba müracaat edebilirsiniz.