MEVCUT SİSTEMDE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ´NE ADAY OLAN MESLEKTAŞLARIMIZIN SADECE İL BAROLARINDA BAŞKAN VE ÜST KURUL DELEGELERİ İLE GÖRÜŞME SAĞLAMASI SEÇİM HUSUSUNDA YETERLİ OLMAKTA, MAALESEF Kİ BU DURUMDA DİĞER MESLEK MENSUPLARINA ULAŞMALARI GEREKLİ OLMAMAKTADIR. BU DURUMDA DA AVUKATLIK MESLEĞİNDE GİDEREK ARTAN SORUNLAR NOKTASINDA TÜM MESLEKTAŞLARA ULAŞMAK GEREĞİ DUYULMADIĞI İÇİN SORUNLAR ARTARAK DA DEVAM ETMEKTEDİR. HER BİR MESLEK MENSUBUNUN SEÇİMLERDE OY KULLANMAK HAKKINA SAHİP OLMASI VE BU ŞEKLİ İLE DE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN TOPYEKÜN BİR BİRLİK VE BERABERLİĞİN SAĞLANMASI VE YASADA SEÇİM USULÜNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK YAPILACAK İSE DELEGE SİSTEMİNDE TEMSİL SİSTEMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ DEĞİL, TÜM MESLEKTAŞLARIN KATILIMININ SAĞLANMASI EN DOĞRU YÖNTEM OLACAKTIR.
"CMK AVUKATLIĞIYLA İLGİLİ HİÇ KİMSE ENDİŞE ETMESİN"
Özkan, CMK avukatlığıyla ilgili soruyu yanıtlarken, CMK atamaları, görevlendirmelerinin bölge bölge yapıldığını, her bölgenin oradaki temsilcisini seçimle getirdiğini hatırlattı. Özkan, "CMK atamalarıyla ilgili bir sorun yoktur. Bunun altını çizelim. Objektif kriterlere göre CMK atamasında görevlendirme talep eden bütün avukatlara belirli bir tertip ve düzen içinde, belirli sıraya göre atamalar yapılmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde farklı baroların kurulacak olması CMK atamalarında bir farklılığa neden olmayacak." diye konuştu.
YILLARDIR BU HUSUSTA OLDUKÇA CİDDİ SORUNLAR YAŞANDI. UMUT EDİYORUZ Kİ EN ADİL DÜZENLEME GETİRİLEREK BU KONU YENİDEN BİR SORUN OLARAK BÜYÜKŞEHİRLERDE GÜNDEME GELMEZ.
BAROLARIN SEÇİMLERİNE İLİŞKİN YORUM ve SEÇİM USULÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN ÖNERİMİZ;
Ülkemizde son süreçlerde seçim kanunlarında da değişiklik yapılması üzerine çalışmalar yürütülmektedir. Demokrasinin seçimlerde uygulanmasına ilişkin olarak kanaatimizce en demokratik seçim yöntemi yerel seçimlerde Belediye Meclisleri ve İl Genel Meclisleri seçiminde uygulanan yöntemdir.
Kanaatimizce Baroların seçiminde de Yerel Parlamentoların seçimi yönteminin uygulanması daha demokratik olacaktır.
Baroların mevcut mevzuata göre yapılan seçimlerinde genel kurula sunulan aday listeleri üzerinde oy kullanan avukat meslektaşlarımızın tercih kullanmak hakları bulunmaktadır.
Ancak listelerin daha adil ve etkin oluşturulması belirtiğim gibi yerel parlamentoların seçim yöntemi çok daha adil çok daha demokratik olacaktır.
Seçim barajı uygulaması da burada tartışma konusu olabilir. Ancak örneklendirerek belirtmek gerekir ise, A, B, C listelerinin seçime girdiği bir il baro seçimlerinde 1 oy dahi fark ile seçimi kazanan se 1 oyla dahi kurulları öne geçmiş bulunan listeler o il barosunu yönetmek hakkını kazanırken diğer listelerdeki oylamalar yedek liste olarak yer almaktadır.
Temsilde adaletin sağlanması ancak yerelde parlamentoların yaptığı usuller ile en demokratik şekli alır.
Zira, A, B , C partilerinin girdiği seçimde nasıl ki A partisi kazandığında B ve C partileri de meclislere aldığı oy oranında üye verebiliyor ise, bu hususta yapılacak değişiklikler ile temsilde adaletin sağlanması için Baro seçimlerinde de seçimi 2. Ya da 3. Sırada yada diğer sıralarda tamamlayan aday listelerinin de yönetim kurulu, disiplin kurulu, denetleme kurullarına aldıkları oy oranında üye vermeleri kanaatimizce en elzem yöntem olacaktır.
Bu durumda yukarıda Türkiye Barolar Birliği seçim yönteminin tüm meslektaşlarca yapılması önerimiz doğrultusunda her ilde Türkiye Barolar Birliği Üst Kurul üyelikleri seçimi ortadan kaldırılmalı ve buna uygun kanuni düzenleme yapılarak yeni yöntem belirlenmelidir.
TÜM AÇIKLAMALARDAN YOLA ÇIKILARAK ÖZETLE;
- BAROLARIN SEÇİM USULLERİNDEN ZİYADE AVUKATLIK MESLEĞİNİN DAHA SIKINTILI OLAN VE İVEDİ ŞEKİLDE ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI KEŞKE DAHA ÖN PLANA ALINABİLSE İDİ.
- BAROLARIN SEÇİM USULLERİNDEN DAHA İVEDİ DURUMDA OLAN;
- ÜLKEMİZDE HUKUK FAKÜLTELERİNİN BİRÇOĞUNUN KAPATILMASI,
- AVUKATLIK MESLEĞİNE DE TIPKI HAKİM ve SAVCI MESLEK MENSUPLUĞU TERCİHLERİNDE OLDUĞU GİBİ SINAV USULLERİ İLE GİRİŞ SAĞLANSA,
- AVUKATLARIN EĞİTİMİ DE ÖZELLİKLE BRANŞLAŞMA ESASINA DAYALI OLARAK CİDDİ ve ETKİN BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLSE,
- AVUKAT MESLEK MENSUPLARININ ÖZELLİKLE SON 5 YILDIR YAŞADIKLARI İŞ ALANLARI KAYBI, EKONOMİK SIKINTILARI İÇİN OLDUKÇA ETKİN HÜKÜMLER GETİRİLSE,
- AVUKAT MESLEK MENSUPLARININ DAHLİ OLMADAN, NOTER, TAPU İŞLEMLERİ YAPILMASA, AVUKAT MESLEK MENSUPLARI OLMADAN HİÇBİR SÖZLEŞME YAPILMASA,
- ARABULUCULUK DÜZENLEMELERİNİN KAPSAMI DAR TUTULSA ve BELİRLİ ALANLARDA ARABULUCULUK DÜZENLEMELERİ İLE ÇÖZÜM GETİRİLEMEYECEK ve YARGILAMA YAPILMADAN ÇÖZÜME KAVUŞTURULAMAYACAK İHTİLAFLAR BU KAPSAMIN DIŞINDA BIRAKILSA,
- TÜM BU İVEDİ ÇÖZÜM BEKLEYEN KONULAR KEŞKE MEVCUT GÜNDEMİN DE ÖNÜNE GEÇSE ve DÜZENLEME BU SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DE YER VERECEK ŞEKİLDE SONUÇLANDIRILSA?
- EMİNİM Kİ BU ŞEKİLDE YAPILACAK DÜZENLEMELER MESLEKTE ETKİN ve KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETECEKTİR.
- GÜNDEM BU SORUNLARIN TOPYEKÜN ÇÖZÜMÜNÜ BEKLEMEKTEDİR.
- ÖZELLİKLE COVID 19 VİRÜS SALGINI SEBEBİ İLE UZUN ZAMAN DİLİMİNDE KAPALI TUTULAN ADLİYELERİMİZİN FAALİYETE BAŞLAMASININ HEMEN AKABİNDE BÖYLE BİR GÜNDEMİN OLUŞMASI, YAŞANILAN TARTIŞMALAR ve YAPILMASI PLANLANAN DEĞİŞİKLİKLER MESLEKTE YAŞANILAN SORUNLARA YETERLİ BİR ÇÖZÜM GETİRMEMEKTE, ZAMANLAMA ÖZELLİKLE SERBEST ÇALIŞAN AVUKAT MESLEK MENSUPLARINA DA CİDDİ ŞEKİLDE EKONOMİK ZARAR VERMİŞ BULUNMAKTADIR.
- TESPİTLERİMİZ BU DOĞRULTUDA OLUP, GÖRÜŞ ve ÖNERİLERİMİZİN KATKI SAĞLAMASINI TEMENNİ EDERİZ?