USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KUR'AN'DA SALAT-NAMAZ GEÇEN AYETLER: (3)

21-05-2024

Enfâl / 3الصَّلٰوةَ: salâte: “Onlar namazı hakkını vererek kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan cömertçe sarf ederler.

 

 

Enfâl / 35صَلَاتُهُمْ: “İbadet veya Dua manasına gelen Salat:” Onların Kâbe'nin yanındaki duaları ıslık çalıp el çırpmaktan başka bir şey değildir. O halde ey inkârcılar! (Hakikati inatla) inkâr etmenizden (ve zulme ve haksızlığa devam etmenizden) dolayı tadın bakalım azabı!

 

 

Tevbe / 5الصَّلٰوةَ: salâte: “Haram aylar çıkınca (antlaşmayı bozan) o müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün; onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gözetleme yerinde oturup bekleyin! Tevbe eder, namazı kılar, zekâtı da verirlerse artık yollarını serbest bırakın! Allah çok bağışlayandır, çok merhametlidir.

 

 

Tevbe / 11الصَّلٰوةَ: salâte: “Eğer Tevbe ederler (ve bu tekbenin göstergesi olan) namazı dosdoğru kılarlar ve zekâtı hakkıyla verirlerse sizin din kardeşleriniz olurlar. Biz ayetlerimizi, bilen bir topluluk için böyle açık seçik ortaya koyarız.

 

 

Tevbe / 18الصَّلٰوةَ: salâte: “Allah'ın mescitlerini; ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı ikame eden, zekâtı veren ve Allah'(ın azabın)dan başka hiçbir şeyden korkmayan onarır. İşte, hidayete erenlerden oldukları umulanlar bunlardır.

 

 

Tevbe / 54الصَّلٰوةَ: salâte: “Onların yaptığı harcamaların kendilerinden [bir iyilik olarak] kabul edilmesinde biricik engel, onların Allah’ı ve O’nun Elçisi’ni tanımaktan kaçınır bir eğilim göstermeleri, (dolayısıyla) namaza ancak üşene üşene katılmaları ve [iyi amaçlar için] ancak gönülsüzce harcamalarıdır.

 

 

Tevbe / 71الصَّلٰوةَ: salâte: “Mü'min erkeklerle mü'min kadınlar da birbirlerinin dostu, koruyucuları ve yardımcılarıdır. Bunlar iyiliği emrederek kötülükten sakındırırlar, namazı ikame ederler, zekâtı verirler, Allah'a ve resulüne itaat ederler. İşte Allah bu kimselere rahmet edecek (onları bağışlayacak ve destekleyecek)tir. Şüphesiz ki Allah mutlak galiptir, hüküm ve hikmet sahibidir.

 

 

Tevbe / 84تُصَلِّ: tusalli: “Onlardan ölen birinin üzerine asla namaz kılma ve kabrinin başında da bulunma. Onlar Allah'ı ve Peygamberini inkâr ettiler ve fasık kimseler olarak öldüler.

 

 

Tevbe / 99وَصَلَوَاتِ: ve salevâti: “Buna karşılık bedevî Araplar arasında Allah’a ve Âhiret Günü’ne iman eden, (Allah yoluna) harcadığı her şeyi Allah katında bir yakınlık ve Elçi’nin dua ve desteğini alma vesilesi bilenler de var: Bakın, işte bu onların yakınlığına gerçek bir vesile olacaktır (ve) Allah onları rahmetiyle kuşatacaktır: çünkü Allah tarifsiz bir bağışlayıcı, eşsiz bir merhamet kaynağıdır.

 

(Bu ayetteki Salavat, Peygamberden destek ve dua manasınadır.)

 

 

Tevbe / 103وَصَلِّ: ve Salli ve duaa “Onların mallarından [sadaka] al; bununla onları temizlersin, onları arındırırsın. Onlara [salât] et (destek ol)! Şüphesiz ki senin [salât]ın (desteğin) onlar için huzur ve güven (kaynağı) dır. Allah duyandır, bilendir.

 

(Bu ayette de “Ssalâte” kelimesi destek manasınadır.)

 

 

Tevbe / 103صَلٰوتَكَ: salâte ke: Onların (Allah’a sadâkatlerini ifade için) mallarından bir miktar sadaka al; bu sayede, onların temizlenmelerine ve inkişafına yol açmış olursun. Ve onları dua ile destekle; çünkü senin duan, onlar için bir gönül ferahlığıdır: Hem Allah tüm (duaları) işitir, her şeyi (n içyüzünü) bilir.

 

 (Bu ayette de “Ssalâte” kelimesi destek manasınadır.)

 

 

Yûnus / 87الصَّلٰوةَۜ: salâ(te): “(Bunun üzerine) biz de Musa ile kardeşine şöyle vahyettik: “Mısır'da kavminiz için evler hazırlayın ve (bu) evlerinizi ibadet yerine dönüştürün ve namazı ikame edin. (Ey Musa!) İnananları (Allah'ın yardımıyla) müjdele!”

 

 

 Hûd / 87اَصَلٰوتُكَ: esalâtuke: (Toplumu Şuayb’e): “Ey Şuayb! Bizim, atalarımızın taptıklarını bırakmamızı yahut mallarımız hakkında istediğimiz gibi davranmayı terk etmemizi; senin namazın mı emrediyor? Oysa gerçekten sen, çok yumuşak huylu, akıllı (bir adam)sın.” dediler.

 

Devam edecek:

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?