4 Ocak 2019 tarihinden bugün kadar üzerinde önemle durduğumuz ve hemen hemen her gün karşılaştığımız sorun seçmen listelerine ilişkin itirazlar ve bu itirazlar doğrultusunda verilen seçim kurulları kararları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu vesile ile bu hafta bu konuda birden fazla yazı ile sıkıntıları dile getirmeyi şahsımda bir zaruret olarak görmekteyim. Zira, her gün gelen talepler üzerine seçim kurullarına birden fazla itiraz dilekçeleri yazmaktayım.
Bunun doğal bir sonucu olarak da seçmen listesi itirazları 4 Ocak 2019 tarihinden 30 Ocak 2019 tarihine kadar en güncel konu olmak özelliğini koruyacaktır. Seçim Kurulu Başkanlıklarına hitaben yazdığımız seçmen kaydının dondurulması ve seçmen kaydının silinmesi talepli dilekçelerin nerede ise tamamına yakınında İTİRAZIN REDDİNE dair karar verildiği görülmektedir.
İtirazın reddine dair bu kararlarda verilen kararların red gerekçeleri hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir. Seçim Kurulu Başkanlıkları seçmen listelerine yapılan itirazlardaki beyanların gerekçelendirilmediği, delillendirilmediği kanaati ile usuli ve şekli unsurlardan red kararı vererek başvuruları geri çevirmektedir.
Üzerinde tartıştığımız konu gerçek manada bireylerin ikametgahı konusudur. Öncelikle ikametgah kavramının ne olduğu ve ikametgahın 4721 sayılı Türk Medeni Kanunundaki zorunlu unsurlarını sizler ile paylaşayım.
Yerleşim yeri/ ikametgah kavramından ne anlaşılması gerektiği, 4721 sayılı Medeni Kanunumuzun 19/1. maddesinde belirtilmiştir .
Buna göre ; ? ?.Yerleşim yeri / ikametgah bir kimsenin sürekli kalmak niyetinde olduğu yerdir?
Öğretide isteğe bağlı ve bağımsız yerleşim yeri olarak adlandırılan söz konusu 19/1. maddesinin uygulama alanı bulabilmesi için , OBJEKTİF ve SUBJEKTİF ŞART OLARAK ADLANDIRILAN İKİ KOŞULUN GERÇEKLEŞMESİ GEREKMEKTEDİR?? ?
a-) Objektif Şart : Bundan amaç oturmadır.
b-) Subjektif Şart : Bundan amaç ise bir kimsenin bir yerde sürekli kalmak yani oraya yerleşmek niyetini kapsar.
Peki ikametgah merkezli olarak Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı´nın 140 / 1 sayılı genelgesinin 11. Maddesi amir hükmü irdelendiğinde;
Muhtarlık bölgesi askı listelerinde isimleri olmakla beraber;
a) Muhtarlık bölgesinde oturmadıkları anlaşılan seçmenlerin
b) Silahaltında bulunan er ve erbaşların,
c) Askeri öğrencilerin (yedek subay öğrencileri dâhil),
ç) Kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre kısıtlı olan seçmenlerin (4721 sayılı Kanunun 405 ve 406. maddelerine göre),
d) Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin,
e) Kasıtlı suçlardan hükümlü olduğu cezası infaz edilmekte iken ceza infaz kurumundan firar edenlerin, kayıtları, 30 Ocak 2019 Çarşamba günü saat 17.00´ye kadar SEC_003 ekranından, İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANININ KARARI İLE İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN UYGUN SEÇENEK KULLANILMAK SURETİYLE DONDURULUR?
Gerek ikametgâha ilişkin resmi şartlar ve gerekse YSK´ nun amir hükümlerini içeren iş bu genelge hükmü de dikkate alındığında Seçim Kurulları tarafından verilen red kararlarını hukuki olarak doğru bulabilmek mümkün değildir.
Çünkü İtiraza yetkili kişi yada kuruluşlarca yapılan itirazlarda;
- Hangi seçmenler için itiraz yapıldığı,
- İtiraz edilen seçmenlerin açıkça ad- soyad -T.C. kimlik numaraları, adresleri,
- İkametini taşıdığı bölgedeki adreste şahsı adına kayıtlı hiçbir elektrik, su , doğalgaz abonmanlığının bulunmadığı,
- Esasen gerçek ikametinin bulunduğu adres bilgileri,
- Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları ile sigortalı olduğu iş kolu ve kodunun çok ama çok farklı başka bir adres olduğu tespit edilip, dilekçeler ekine sunulmasına rağmen seçim kurullarınca DELİLLENDİRME EKSİK DENİLMESİ, BEYANLARDA GEREKÇE BULUNMADIĞI AÇIKLAMASINA GİDİLMESİ, YAPILAN BAŞVURUDA ARAŞTIRMA YAPILMASINI GEREKTİRİR BİR HUSUS BULUNMADIĞI KARARA YAZILARAK RED KARARI VERİLMESİNİ anlayabilmek mümkün değildir.
Birçok itiraz dilekçesi şahsım tarafından yazılmış, yazılan birçok dilekçe de tarafımca gözden geçirilmiştir.
Dilekçelerde itiraza yetkili kişilerce itirazların yapıldığını, delillerin ve beyanların somut olduğunu, bu beyanlar ve dilekçeler ekindeki somutlaştırılmış deliller doğrultusunda kesinlikle itirazın değerlendirme altına alınarak başvuruların ve itirazların kabul edilerek YSK nun 140 / 1 numaralı genelgesinin 11. Madde hüküm uyarınca kaydın dondurulması/ silinmesi kararının verilmesinin kaçınılmaz gözüktüğü, vatandaşların bu hususu bilerek yaptıkları açık gerçekliği karşısında;
Red kararı verilmesinin doğru bir değerlendirme olmadığı görüş ve kanaatindeyim. Çünkü, hergün basın bu konulara ciddi manada yer vermekte ve açıkça taşınan oy kullanma nihai merkezli ikamet taşımaların 31 Mart 2019 tarihinde yaşatacağı sancıları şimdiden herkesin görmesi mümkündür.
İnceleme ve araştırmalara gidilmeden, sunulan tüm somut delil ve evraklar değerlendirilmeden red kararı verilmesi ve seçmen listelerinin ay sonunda bu şekilde kesinleşmesinin nihai ve sancılı sonuçlarını seçim akşamı oylar sayılmakta iken son derece şiddetli bir şekilde hissedeceğimizi şimdiden üzülerek ifade etmek isterim?