Allah Tealâ’nın dışındaki tüm canlılar başkalarına muhtaç durumdadırlar. Muhtaç olana, düşkün olana, hasta olana merhamet etmek ve yardımına koşmak toplumun evrensel bir denge içinde olmasının bir gereğidir. “İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez” ( Buhari, Tevhid, 2) sözü ile Hz.Peygamber (s.a.s.), insanlara, merhametli davranmalarını tavsiye etmiştir. Merhametli davranmak sadece insanlara karşı değil hayvanlara, bitkilere, çiçeklere, böceklere kısaca her canlıya karşı da zarar vermemeyi, yumuşak davranmayı, acımayı, onun sağlık ve güzellik içinde yaşamasına izin verilmesini de kapsar. Merhametli insan, doğaya zarar veremez; doğanın güzelliklerini kirletemez; onun güzel olmasına ve güzel kalmasına yardımcı olur.
Merhamet duygusu, insanın acıma duygularını harekete geçiren, vicdanî duygularını sızlatan, dolayısıyla insanı doğru yola sevk eden, düşkünlere yardıma koşması için tahrik eden; acımasız olmasını engelleyen insanî ve yararlı bir duygudur.
CENAB-I ALLAH’IN HARAM KILDIĞI
ŞEYLERİ YEMENİN ZARARLARI.
Kur’ân-ı Kerim’de, Rabbimiz, Müslümanlara leşi, kanı, domuz etini, Allah’tan başkası adına boğazlanmış, boğulmuş veya taş v.s. ile vurularak öldürülmüş, yukarıdan düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş hayvanların etini ve ölmeden önce yetişip kesilmiş olanlar hariç canavar tarafından parçalanmış hayvanların etini; dikili taşlar ve heykeller üzerine kesilmiş hayvanların etini haram kılmıştır. (Nahl, 16/115)
Domuz, son derecede pis bir hayvandır; burnu ile yerleri kazarak çamur ve bataklık yerlerde yiyecek arar durur. Bu sebeple etinde tenya sajinata, tenya kuvartana denilen ve kaynatmakla dahi yok edilemeyen, son derecede tehlikeli tenyaları barındırır.
Boğulmuş, darbe ile öldürülmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanmış, yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvan eti, leş v.b. ne zaman öldüğü tam olarak bilinemeyen; belirli bir süre beklemiş, kokuşmuş, mikrop yuvası olmuş, yenilmesi halinde muhtemelen zehirleyecek duruma gelmiş olan maddeler haramdır, yenilemez. Ayrıca, modern tıp, hayvanın kesilerek kanının akıtılmasının, kokuşmanın geç başlaması bakımından çok daha sağlıklı olduğunu kabul etmektedir!
Kısaca, bilimsel olarak incelendiğinde Kur’ân-ı Kerim’in diğer ayetlerinin de akla ve mantığa aykırı hiçbir tarafının bulunmadığı görülmektedir!