Toplumda var olan birçok problemde bu toplumun fertleri olarak her birimize ciddi sorumluluklar düşmektedir.
Gelişen ve değişen dünya değerlerinde her birimizin ortak aklı ile en makul sonuçlara ulaşılabilecek projeler üretilebilir.
Ortak akıl, ortak düşünce ve kanaatler bizlere her şeyin en iyisini üretmeye, toplumsal kazanımlar sağlamaya yöneltecektir.
Her dönemde yaşanılan ve yaşanılması muhtemel sıkıntıları dile getirmeyi bilgim ve birikimlerim, eğitimim dahilinde üzerimde ciddi bir sorumluluk olarak gördüm ve her daim bu şekilde görmeye, ülkemiz için, devletimiz ve milletimiz için ve yerel ölçekte de ilimiz için bu bilinç ve idrak ile hareket edeceğim.
Yaşanılan süreçlerde bizler hep daha iyiyi hedefleyip, hassasiyet ile sorunu ve uygun görülen çözüm önerilerini idarecilerimize ilettiğimizde hep olumlu sinyaller, olumlu dönüşler alındığını ve düzenlemelerin vatandaşlarımızın bu olumlu beyanları dikkate alınarak yapıldığını görmek hepimizi son derece mutlu etmektedir.
Mahalli İdareler seçimlerine gider iken birçok konuda geçmişte yaşanılan aksaklıklardan dönülerek, çağımıza günümüzün modern şartlarına uygun birçok düzenleme yapılmasını dile getirmiş ve sizler ile paylaşmış idim.
Tabi bunun akabinde çok kısa sürelerde devletimiz yetkililerince bu doğrultuda olumlu adımlar atıldığını görmek, olumlu kararlar alındığını görmek, bu açılardan son derece yerinde düzenlemeler getirildiğini görmek bizleri son derece mutlu etmiştir.
Bu yazımızda da farklı bir bakış açısı ile muhtarlık için alternatif başkaca oluşumlara gidilebilmesi, idari ve mali açılardan hesaplamaları ve bunların gerekçeleri ile muhtarlık kurumunun kaldırılmasının sağlayabileceği katkıları tartışacağım. Eski dönemlerde muhtarlıklar üzerinde birçok idari manada görevler var iken, artık teknolojik gelişim ve değişimler/otomasyon ağları sayesinde muhtarların birçok idari görevleri Nüfus Müdürlüklerine devredilmiştir.
Bu vesile ile de fonksiyonel olarak muhtarlıkların iş yükünün bulunmadığını görebilmek mümkündür.
Tebligatlar açısından ise artık e-tebligat dönemleri başlamış, yakında vatandaşımız üzerinde de uygulamaya konularak ileride yayılması ile birlikte muhtarlıkların fonksiyonel olarak hükmünü yitireceğini görebilmek mümkündür.
Ülkemizde kayıtlı muhtar sayısını araştırarak, her ay devletimize tüm muhtarlıkların ekonomik külfetini hesapladım. Ortalama 53.000 muhtarın olduğu bilgisi temel alınarak her ay devletimize maliyetinin yaklaşık 150 Milyon TL, yıllık maliyetin ise 2 Milyar TL´yi bulduğu düşünüldüğünde aklıma, her İl ve İlçe Özel İdareleri nezdinde oluşturulacak köy ve mahalle profesyonel hizmet birimleri ile devlet memurlarınca takibin yapılması ve bu memurların muhtarlıklara alternatif olabileceği maddi gerçekliği gelmektedir.
Bu şekilde yapılabilecek bir düzenleme hesaplandığında ilk etapta her ilde 200 ortalama olmak üzere ülkemiz genelinde 1500-2000 memur ile bu iş ve işlemler yapılabilir. Bu şekli ile hem üniversite mezunu birçok bölüm mezunu gencimizin önü böylece açılabilir, iş ve istihdam imkanı sağlanabilir. Hesaplamalarıma göre de maliyetler belki de 1/ 10 seviyelerine kadar düşürülebilir.
Hem ekonomik anlamda ciddi manada bir bedel devletimiz bütçesine kalabilir hem de üniversite mezunu birçok gencimiz için işsizlik de istihdamın önüne geçilmiş olur. Devletimiz kasasında ciddi manada başkaca yatırımlara sevk edilebilecek ekonomik birikim kalabilir. Bununla birlikte aynı zamanda da gençlerimizin işsizlik problemlerine farklı ve profesyonel bir bakış açısı ile yeni memuriyet alanları oluşturulabilir.
Görüşlerimizin, düşünce ve yaşanılan tüm sıkıntılara yönelik yorum ve kanaatlerimizin katkı sağlaması temennilerim ile?