Kıymetli okurlarım genel olarak hayırlısı sözcüğünü çok sık kullanıyoruz. Bazen bir temenni, bazen geçiştirme ve bazen de arzu ettiğimiz şey olmadığında.
Bu üçü de birbiriyle bağlantılı sonuçlar doğurmaktadır.
Örnegin; Allah'tan hayırlısını istediginizi düşünün. Yani bir temennide bulunuyorsunuz. Sonra sizin hoşnut olmadığınız bir durum cereyan ettiginde yine aynı sözcüğe sığınıyorsunuz; hayırlısı böyleymiş.
Burada elbette bir tevekkül var. Lâkin en baştan doğru sözcüklerle temenni de bulunmuş olsaydınız hayırlısı olarak nitelendirdiğiniz olay sizin için şükür sözcüklerine dönüşebilirdi.
Evvela istemeyi bilmek lazım. Doğru duada, doğru niyazda bulunmak gerek.
O halde "hayırlısını nasip eyle Allah'ım" duasını artık hayatımıza şu şekilde tatbik edelim; "Allah'ım hayırlısı olanı kolaylığıyla nasip eyle".(Amin)
Kıymetli dostlar hayırlı bazen bizim için zorluklar doğurabilir. Evet bizim için hayırlıdır ama yükü ağırdır. O yükü kaldırabilecek olanlar alimlerimizdir. Onlar Allah'tan ne gelirse gelsin kaldıracak iradedeler. Ama biz o yükü kaldıramayabiliriz. Bu durumda hayırlısıyla birlikte kolayını temenni etmemiz gerekmez mi?
Ve diğer bir husus ise hayırlısı sözcüğünü geçiştirme unsuru olarak kullanmamalıyız. Hayırlısını istemek bazen ağır sonuçlar doğurabildiğine göre onun yerine Allah’ım işimi kolaya çevir diye niyazda bulunmamız daha uygun olabilir. Rabbim cümlemize hayırlısını kolay kılıp nasip eylesin.