USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DİKKAT SICAK ÇARPABİLİR

09-06-2024

1 Haziran itibariyle havaların aşırı ısınması sonucunda sıcak çarpması yaşamamak kaçınılmaz oldu. Sıcak çarpması, sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalma sonucu vücudun ısı dengesindeki bozulma olarak tanımlanabilir. İleri yaşlar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar, yoğun fiziksel aktivite yapanlar, sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalan bireyler sıcak çarpması yaşayabilir. Sıcak çarpması kendini; ateş, halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı şeklinde gösterir.

Sıcak çarpmasından korunmak için; havanın en sıcak olduğu öğle saatlerinde dışarıya çıkmamak, sıcak ve nemli havalara uzun süre direkt maruz kalmamak, sıvı alımına dikkat etmek, fiziksel aktivite zamanlarını havanın en sıcak olduğu zamanlarda yapmamak, baş ve yüz bölgesinin direkt güneşe maruz kalmayacak şekilde korumak, sıcak havalara uygun şekilde kıyafet tercihleri yapmak sizi koruyabilecek birkaç öneri.

Peki sıcak çarpması durumunda neler yapabiliriz? Eğer kusma, bayılma gibi semptomlarınız varsa ve durumunuz git gide kötüleşiyorsa en yakın hastane acil servisini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.  Fakat daha hafif semptomlar yaşıyorsanız bu noktada önceliğimiz serin bir yerde kalmanız, sıvı alımınızı arttırmanız, ılık bir duş almanız ve dinlenme haline geçmeniz olacaktır. Kaybedilen mineralleri yerine koymak için maden suyu en iyi seçeneklerden birisidir. Bu noktada bir bardak maden suyuna biraz tuz biraz limon suyu ekleyerek tüketebilirsiniz ya da serin tuzlu bir ayran içerisine biraz karbonat eklemekte mineral dengeniz için iyi seçenek olacaktır. Bunun yanında bol bol su içmeyi de ihmal etmeyin.

Sıcakların giderek arttığı bugünlerde kendinizi sıcak çarpmasından korumaya çalışın. Sağlıklı günler dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?