USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SİVAS’IN GEREKSİZ SESLERİ - 2

25-06-2024

Sivas gündemi dün yine gereksiz bir takım söylemlerle meşgul edildi. Sivas’ta gerçekleştirilmesi planlanan Hazır Giyim Fuarı, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin istememesi sebebiyle iptal edildi. Gerekçe de böyle bir fuarın düzenlenmesi halinde yerel esnafın mağdur olacak olmasıymış.

Sivas’ta düzenlenecek bir fuarın Sivas’a getirisi mi daha fazla olur yoksa götürüsü mü iyi hesaplamak lazım. Sivas’ta düzenlenecek olan Hazır Giyim Fuarı en çok vatandaşı memnun edip en çok vatandaşa fayda sağlayacakken fuarın iptal edilmesi gibi gereksiz bir uğraşıya niye girerler anlamış değilim.

Burada vatandaşın menfaati söz konusuyken, geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşın uygun fiyata alış veriş yapması için bir organizasyon varken vatandaşa bu kötülüğü kim neden yapar? Sözde yerel esnafa zararı varmış. Yersen…

Peki ya yerel esnafın Sivaslıya verdiği zarar için kim ses yükseltecek? Alış veriş yaparken kazık atan, fahiş fiyatlarla vatandaşın gözünün yaşına bakmayan esnafa kim dur diyecek? Banka kartı ya da kredi kartıyla alış veriş yapan vatandaştan haksız komisyon alan esnafın bu utanmazlığına kim tepki gösterecek?

Vatandaşın olan kaldırımları kendi malıymış gibi kullanan esnafa uyarıda bulunan bir STK var mı? Sanayiye aracını tamir için götüren ancak tabiri caizse resmen vatandaşı yolan sanayici esnafı için önlem alan bir kurum, kuruluş, STK var mı?

Sivas’a dışardan bir şekilde insan ya da ticaret trafiğinin gelmesini sağlamanın en temel yollarından bir tanesi de bu tür fuar organizasyonlarıdır. Dışardan Sivas’a gelecek olan bu kitleler Sivas için bir vitrin, bir tanıtım şansı oluşturacaktır. Başka şehirlerin bu konularda yaptığı uygulama baksalar aslında fuarların özellikle Anadolu şehirleri için ne denli önemli olduğunu görecekler. Ama anlayana…

Hazır Giyim Fuarının yerel esnafı mağdur edeceği düşüncesinden hareketle Sivas’ta yıllardır düzenlenen Kitap Fuarı’nın da iptal edilmesi lazım o vakit. Sivas’taki yayınevleri ve kitapçıların mağduriyeti göz ardı mı ediliyor? O zaman sözde esnaf temsilcilerinin iki yüzlü davrandığı düşüncesi hasıl oluyor bende.

Sivas’ta faaliyet gösteren STK’lar, odalar, birlikler, dernekler, vakıflar ve buna benzer yüzlerce oluşum külliyen faydasız. Bu oluşumların ne Sivas’a ne de Sivas’ta yaşayan vatandaşa hiçbir faydası yok.

Gereksiz gündemlerle beyhude çabalara giren bu STK, oda, birlik, dernek gibi gereksiz oluşumlar şehrin hangi kanayan yarasına çözüm üretti?  Şehrin geleceği için hangi taşın altına elini koydu? Bu tür oluşumlar konuşmaları gereken yerde sustular, susması gereken yerde konuştular.

Sivas’ta çok fazla gereksiz ses var. Bu seslerin sahipleri de sorunun odağından ziyade eften püften işlerle uğraşmaya devam ediyorlar. Yıllardır Sivas’ın vizyonuyla ilgili yapılan eleştirilerin hedefinde de işte bu gibi gereksiz sesler ve bu gereksiz seslerin sahipleri var…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?