USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AZİZ VLAS-GÜNAH ÇIKARTANLAR-AFOROZ EDİLENLER

09-09-2024

İnsanlar zaman içinde bazı görüşleri savunur, bu görüşlerin doğru olduğunu düşünür, bazı şeyleri iddia eder. Bir zaman sonra daha önce söylenilenlerin yanlış olduğunu, o dönem için yanlış düşünülüp yanlış yorumlandığı fark edilebilir. Bu durum gayet insanidir. Hepimizin zaman içerisinde olaylara bakışı ya da düşünceleri evrilebilir.

Ancak bazıları vardır ki dün ki söylediklerini unutup, bugün onları hiç söylememiş gibi davranırlar. Bunların durumu bir yanılgıdan ibaret değil. Geçmişte içinde bulundukları ortamda ve mevcut konjonktürde söylemeleri gerekenler vardır ve onları söylerler. Daha sonra konjonktür değişir ve zatı muhteremlerin yine birtakım söylemlerde bulunmaları gerekir. Geçmişte yazdıklarını hiç söylememiş hiç yazmamış gibi, ar damarları çatlarcasına utanmadan sıkılmadan yeni şeyler yazar, çizer ve söylerler. Bunlar kim peki? Bunlar malum olduğu üzere her devrin adamı olan, her devirde kendilerine tutunacak bir dal bulanlar.

***

Yaklaşık bir aydır gereksiz bir şekilde Sivas gündemini meşgul eden bir Aziz Vlas konusu var. Birilerinin yalan yanlış algılar üzerinden şehir gündemini meşgul ettiği bu dönemde Sivas Belediyesi’nin düzenlediği çalıştayla konu bir neticeye bağlanmak istendi. Çalıştaydan bir karar çıktı ve ortak bir fikir oluştu gibi. Ben de bir şekilde çalıştayın içinde yer aldım ve konuyla ilgili görüşlerimi bildirdim. Nitekim çalıştaydan çıkan sonuç da kamuoyuna duyuruldu.

Her ne kadar çalıştay sürecindeki gelişmeler, çalıştay sonuç bildirisinin duyurulması, sonuç bildirisindeki teknik hatalar derken tartışılacak pek çok konu varken ben şimdilik bu konuları es geçme düşüncesindeyim. Bazı durumları çok fazla tırnaklamak şu an yersiz olacak gibi duruyor.

Ancak bu çalıştay Sivas’ın bazı gerçeklerini de gözler önünde serdi. 2019 yılında Aziz Vlas ile ilgili proje şekillendirilirken Aziz Vlas konusunun Sivas’a kazanımlar sağlayacağı duyuruldu. O dönemde şehrin sözde ileri gelenleri de bu kazanımları cansiperane bir şekilde savundular.

Bu zatı muhteremlerden birisi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla Aziz Vlas konusunun potansiyel kazanımlarından bahsetti. Konunun uzmanıymış gibi yapılan toplantılara katıldı, dönemin Valisinin Belediye Başkanın yanında poz verebilmek adına atmadığı takla kalmadı. Eh her devrin adamı olmasından sebep bu denli şirinlikler yapması da pek tabiiydi.

Her devrin adamı olan, içinde bulunduğu konjonktürde şirinlik yapması gereken bir diğer zatı muhterem de Hayat Ağacı Dergisi’nde “Şehrin Azizi” başlıklı bir hikaye kaleme aldı. Hikayede Aziz Vlas’ın Ermeni olduğunu ve Ermenilerin hem dini hem siyasi lideri olduğunu yazdı çizdi. Yazdığı hikayede Göz Evliyası veya Boğaz Evliyasının aslında Aziz Vlas olduğunu anlattı. Hatta öyle ki Aziz Vlas’ın Sivas’ta mezarı olduğunu aktardı.

***

Aradan zaman geçti, çalıştay vakti geldi. Sosyal medya hesaplarından Aziz Vlas adına daha doğrusu Sivaslı Vlas adına yurt dışında kiliseler yapıldığını paylaşan, bu konunun Sivas’ın gündemine gelmesi gerektiğini söyleyen, Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi’nin konuya öncülük etmesini talep eden zatı muhterem çalıştayda sus pus oldu. Tahtaya ve sosyal medyada yazdıklarını silmekle meşhur olan bu zatı muhterem çalıştayda daha önce savunduğu düşünceleri nedense savunmadı. Herhalde içinde bulunduğu mevcut konjonktürde susması gerektiği bildirildi. O da sustu.

Hayat Ağacı Dergisinde Aziz Vlas’a hikaye yazan zatı muhterem de ne hikmettir çalıştayda ses çıkarmadı. Hikayesinde Aziz Vlas için Ermeni güzellemeleri yapan bu zatı muhterem, yazdıklarını unutmuş gibi yokları oynadı. Çalıştayda tarihçiler Aziz Vlas’ın Ermeni olmadığı gerçeğini tarihi verilerle ortaya koyunca, bu zatı muhterem hikayesinde yazdığı Ermeni güzellemeleri aklına geldi herhalde ki konuşmak yerine susmayı tercih etti.

Çalıştay sonucu teknik sorunlarla ve çelişkilerle dolu bir bildiriyle duyuruldu. Önceki satırlarımda yazdığım gibi bu teknik hata ve çelişkileri daha sonraki yazılarımda paylaşmayı umut ediyorum. Ancak bildirideki bazı ifade ve hususlar çok önemliydi. Bildiride denildi ki “Dönemin Sivas Valisi ve Belediye Başkanı ve Sivas’ın ileri gelenleri tarafından 2021 yılında ilk çalışmalar (kazı çalışmaları) başlatılmıştır.” Burada Sivas’ın ileri gelenleri kimlerdir? Şehrin ileri gelenlerden olmalarını sağlayan statüleri, bilgileri, birikimleri nedir?”

Bu ileri gelen zatlardan bazılarını, bunların geçmişte yazdıklarını bu yazımda hatırlattım ancak çalıştayda burunlarının dibinde olan bu zatları kimse göremedi herhalde. Sonra döndüler şehrin ileri gelenleri olduğu söylenenlerin statüleri, bilgileri, birikimleri sonuç bildirisinde sorgulandı. Keşke çalıştayda statülerini, bilgilerini, birikimlerini sorsaydınız. Zira tam da yanınızda oturuyorlardı…

***

Çalıştay geldi geçti, bir karar alındı. Sürecin nasıl işleyeceğini neler olacağını hep birlikte göreceğiz zaman içerisinde. Ancak bu çalıştay görmek isteyenlere Sivas’ta her devrin adamı olanları da afişe etti. Tozlu arşivler gerçekleri yüzlerine vurdu. Dün başka bugün başka konuşanların, her devrin adamı olarak o gün ki ortamda farklı söyleyenlerin bugün yine bir takım kalıplara girerek şekil aldıklarını gördük.

Birileri aforoz edilirken birileri kendince günah çıkardı. Tövbeleri kabul olur mu?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?