Namazda huşû;
* Her şeyden önce Allah Tealâ´nın huzurunda olduğunun; ibadet mahallinde bulunulduğunun farkında olmak; namaz kılarken Allah´a gönülden boyun eğmek: ? Allah´a gönülden boyun eğerek namaza durun!? (Bakara,2/238); Allah´ınhuzurunda olduğunun idraki içinde olmak ve bunu namaz boyunca akıldan çıkarmamak; her türlü dünyevî meşgaleden zihni sıyırmaya çalışmak; yapılan hareketlerin farkında olmak yani kıyamda olduğunun, rükûda olduğunun, secdede olduğunun, kaç defa secde ettiğinin farkında olmak, aklında tutmak; acele etmeden namazın her hareket ve kıraatinin hakkını vererek yapmaktır.
*Allah Tealâ´nın huzuruna çıkınca O´na karşı derin bir saygı içinde olmak:?Onlar ki namazlarında derin saygı içindedirler !?(Mü´minûn,23/2);
* Yüreğini-kalbini-gönlünü-ruhunu aşkla, sevgiyle Allah´a yönlendirmek;
*Yüce Varlığın huzurunda olduğunu idrak etmek;
* Cenab-ı Allah´ın seni gördüğünü, gözlediğini, şefkatle baktığını hissetmek; ?O, namaza kalktığın vakit seni görüyor.? (Şuarâ,26/218 );?Şüphesiz Allah üzerinizde bir gözetleyicidir!?(Nisâ,4/1)
* Dualarını-yakarışlarını duyduğunun bilincinde olmak ? Şüphesiz Rabbim duayı işitendir.?(İbrahim, 14/39); ?O, her şeyi en iyi işiten ve hakkıyla bilendir!? (Şuarâ, 26/220)
*Allah´a karşı duyulan derin sevgi-saygı içinde, boyun eğerek, alçak gönüllülük ve tevazu ile; kibir, gurur, riya ve gösterişten uzak bir şekilde, kul olduğunun bilinci içinde O´nunla baş başa kalmak, baş başa olduğunu bilmek!
* Huzurlu ve mutmain olmak: Namaz huzur mahallidir, tevazu ve huşû kaynağıdır.
İşte namazda huşû budur! İşte mü´minin Mirac´ı budur! Nitekim, Hz.Peygamber (s.a.s.) ?Kim dünya ile ilgili vesvese etmeden iki rekat namaz kılarsa, Allah onun geçmiş günahlarını bağışlar? demiştir.( Ebu Davud, Tefriu´ ebvabi´l-vitr, 26).
Allah Tealâ´nın kulundan beklentisi budur; yani namazın huşû içinde kılınmasıdır: Nitekim: ?Müminler kurtuldular; onlar namazlarını huşû ile kılarlar!? buyurmuştur
Hz.Peygamber Efendimiz de ? benim mutluluğum namazdadır !?. (Taberânî, Mucemu´l-kebir, XX, 420, no: 1012)?Namaz mü´minin miracıdır ! ? (Fahrettin er-Razi, Tefsir, Beyrut 1420, 1/226)?Namaz dinin direğidir? .( Fahrettin er-Razi, Tefsir, Beyrut 1420, 1/226) buyurmaktadır.
İKİ SAHABENİN SOHBETİ: NAMAZ´dan HAZ DUYMAK.
Hatem Taî, bir gün İsâm b.Yûsuf´u ziyarete gidince, İsâm, misafirine: ?Yâ Hatem, namaz kılarken haz duyuyor musun?? diye sordu. Hatem,: ?Evet, duyuyorum!?dedi. İsâm, nasıl namaz kılıyorsun diye sorunca Hatem şunları söyledi: ?Namaz vakti yaklaşınca güzelce abdest alır, namaz kılacağım yere varıp tüm organlarım duruluncaya kadar dikilirim. Bu sırada Kâbe´yi iki kaşımın arasında ve Makam-ı İbrahim´i de göğsümün hizasında görürüm. Kalbimden neler geçtiğini de Allah bilir. Ayaklarımı Sırat köprüsü üzerinde, Cenneti sağımda, Cehennemi solumda, Azrail´i arkamda farz eder ve kılmakta olduğum namazı son namazım olarak düşünürüm. İşte bu halet-i ruhiye içinde İftitah Tekbîri alır, okuduklarımı düşüne düşüne okur, tevazu duygusu içinde rükua varar, Allah´a niyaz halinde secde eder, arkasından ümit ve korku arası bir duygu ile son teşehhüde oturur, sünnete uygun bir şekilde selâm vererek ihlâsla namazdan çıkınca yine ümit ile korku arası bir duygu içinde yerimden kalkarken daha sonraki namazlarımı da aynı şekilde kılacağıma içimden söz veririm.?
- İsâm; ?Yâ Hatem, böyle mi namaz kılıyorsun !?? diye sorunca,
- Hatem; ?Evet böyle namaz kılıyorum? dedi.
- İsam; ?Ne zamandan beri böyle namaz kılıyorsun?? diye sorunca,
- Hatem; ? Otuz yıldan beri böyle namaz kılıyorum!? dedi.
Bunun üzerine ağlamaya başlayan İsam; göz yaşları arasında : ?şimdiye kadar bir kere bile böyle bir namaz kılmadım? dedi. (Ebûl-Leys Semerkandî, Sohbetler, s.503-504)