USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

PANİĞE GEREK YOK

14-03-2020

Corona Virüs Çin´de göründüğünden kısa süre sonra dünyaya yayıldı ve çok can kayıplarına neden oldu. Bizde ise şuana dek sadece iki vaka görüldü. Bu durum Türkiye´de alınan tedbirlerin çok üst düzeyde olduğunu gösteriyor. Yetkililer üzerine düşeni layıkıyla yapıyor. Bizler de kendi üzerimize düşeni yapmalı ve bu konuda tedbirlerimizi almalıyız.
Corona virüs, bilinen mevsimsel gripten farklı ve daha ağır değil. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, burun akıntısı, ishal, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülür. hızlı yayılma özelliği var. Öldürücülüğü H. İnfluenza virüsünden daha düşüktür. Farkı ise hastalığa yakalananlar arasında belli gruplarda ölüm oranı bilinen griplere göre daha yüksektir.
Corona virüsleri için özel bir tedavi yok. Çoğunlukla belirtiler ve şikayetler kendi kendine geçiyor. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak belirtilerin giderilmesine yönelik, semptomatik tedavi uygulanıyor. Yatılan ya da uzun süre kullanılan odaların nemlendirilmesinin ve sıcak duş alınmasının boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geldiğini belirtiliyor. Hastaların bol sıvı tüketmesi, iyi beslenmesi, mümkün olduğunca yorgunluktan kaçınılması, dinlenilmesi ve etkin uyunmasını öneriliyor. Tuzlu suyun 3-4 saat ara ile buruna çekilmesinin, ağızda gargara yapılmasının yararlı olduğunu ifade ediliyor. Grip ve soğuk alınlığında ne yapılıyorsa aynısı şekilde hareket edilmeli.
Risk grubundaki çocuk ve gençleri hastalıktan korumalı. Kişisel hijyene önem verilmeli. iş, çalışma ve toplu yaşam alanlarında özellikle el hijyeni sağlanmalı, eller sık sık yıkanmalı. Alkollü el dezenfektanları da kullanılabilir. Genel toplum kurallarına riayet edilmeli. Tokalaşma, öpüşme, yaklaşma, sarılma, hasta kişilerle bir arada bulunma, ortak kullanımlı kapı kolu, elektrik ve asansör butonu, toplu taşımalarda ki tutaçlara temas etmemeli.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?