5 Şubat akşamı, Konya´nın Selçuklu ilçesi Yeni İstanbul Caddesi Piri Reis Parkı´nda Özgür Duran isimli şahsın, sevgilisi Ayşe Dırla´yı dövdüğünü düşünerek olaya müdahale eden 20 yaşındaki Kadir Şeker ile Özgür Duran arasında tartışma çıkmıştı. Özgür Duran ile Kadir Şeker arasında çıkan arbedede Kadir Şeker, Duran´ı kalbinden bıçaklayarak öldürmüştü.
Tıp fakültesinde okumak için üniversite sınavına hazırlanan Kadir Şeker, ´kasten adam öldürme´ suçundan yargılandığı 3´üncü Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmada, önce ömür boyu hapse çarptırıldı. Bu ceza, suçun haksız tahrik altında işlendiği gerekçesiyle önce 15 yıla, Kadir Şeker´in duruşmadaki iyi hali de göz önünde bulundurularak 12,5 yıla indirildi.
Kadir Şeker olayı toplumda öyle bir yansıma buldu ki, sonucu ?katil seviciliğe´ gitti.
Sonuçta haklı veya haksız bir cinayet var ortada. Bir kişi öldürülüyor. Yargı, süreci tüm gerçekleri ile göz önüne alıyor ve 12 buçuk yıl hapis cezası veriyor.
Kadına şiddeti savunduğunu zanneden birçok insan ise cinayeti savunuyor, katil sevicilik yapıyor, şiddettin en son kademesi olan öldürmeyi normal görüyor ve gösteriyor.
En son, sanatçı Seda Sayan, yargının Kadir Şeker´e verdiği cezayı eleştirir bir paylaşımda bulunarak ?Yanında olamadık Kadir´ dedi.
Bu normal mi?
Haksızlığı gören kişi, haksızlık yapan kişiye cezasını kendisi mi vermeli? Kadına şiddet eğilimi ile karşılaşıldığında şiddeti uygulayan kişi öldürülmeli mi? Cinayet en büyük şiddet değil mi?
Kaş yapayım derken göz çıkartmak budur işte.
Adalet?
Bir şeyi överken de eleştirirken de adil olmak gerekir. Kadına şiddeti eleştirirken, cinayet gibi bir şiddeti övdüğünün farkında değil birçok kişi.
Bu olayın sonucunda hayatı elinden alınan bir insan var. Devlet dahi idamı kaldırarak; en büyük suçları işleyen, insan kelimesi sadece biyolojik özelliklerinden dolayı kullanılan (Anne karnındaki bebekleri öldüren, vatan evlatlarına kıyan hainler? gibi) yaratıkları öldürmezken, sevgilisiyle tartıştığı düşünülen bir kişiyi yoldan geçen diğer bir kişinin öldürmesine bu kadar sıcak bakılması neden?
İnsanlara bu bilinci yerleştirmeye çalışmanın anlamı ne?
Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Ona şiddet, buna şiddet diye şiddet arasında bir ayrım yapılması yanlış. Çocuk, kadın, erkek ayrımı olmadan, insana şiddete, hayvana şiddete, bitkiye şiddete, doğaya şiddete karşıyız?