Sivas kent müzesini gezdiniz mi? Ben birçok kez gezdim ve her gezmemde yeni şeyler öğreniyorum. Müzede Sivas’a ve Sivas’ın kültürel mirasına dair birçok ayrıntı mevcut. Bu güzel müzeyi oluşturabilmek için yoğun emek sarf edildiği detaylı araştırmalar yapıldığı anlaşılıyor. Müzenin açılışı üzerinden uzun bir zaman geçti ancak her gezmemizde yeni şeyler keşfediyoruz.
Müze eski Valilik binasının alt katında bulunmakta olup girişi Valiliğin arka tarafında. Ayrıca 1 Ocak itibariyle müzeye girişler yetişkinler için 5 tl, öğrenciler için de 3 tl. Girişte sizi güler yüzlü ve nazik görevliler karşılıyor. Müze, iki katlı olup Sivas kenti tarihsel, kültürel, ekonomik ve sosyal yönlerden detaylı şekilde, mantıksal ve kronolojik çerçeve dâhilinde ele alınmış.
Müzede Sivas tarih öncesinden başlanarak hititler dönemi, m.ö. hüküm süren medeniyetler, helenistik dönem, roma dönemi, ilk beylikler dönemi, selçuklu dönemi, ikinci beylikler dönemi, osmanlı dönemi, milli mücadele dönemi kronolojik sırayla görsellerle ve replikalarla sergilenmektedir.
Öncelikle, müzenin girişinin sağındaki odada Sivas’ın tarihi kısa sinevizyonla tanıtılıyor. Geziye Sivas’ın tarihi hakkında ön bilgi edinmek için buradan başlamanızda fayda var. Burada, yıllara göre Sivas’ın nüfus oranlarındaki değişime yer veriliyor. Sivas’ın 1990’lardann sonra göç vermeye başlayarak 2000’lerden sonra önceki yıllara göre toplam nüfusunun azaldığını görüyoruz. Sivas önemli oranda göç veren bir şehir olmasında işsizliğin olduğu söylenebilir.
Müzenin girişindeki sol tarafında bulunan odalarda ise Sivas’ın iklim ve bitki örtüsüne, yetiştirilen bitki ve hayvanlara yer verilmekte olup çıkarılan madenlerle beraber bazı bitkilerin ve hayvanların replikları mevcut. Sivas tarihinde 1950’lerde, en düşük sıcaklık yaklaşık olarak -35 ile Şubat ayında, en yüksek sıcaklık ise yaklaşık olarak 40 derece ile Ağustos ayında ölçülmüş. Ayrıca Sivas’ın çevresinin çoğunlukla dağlık alanla çevrili olduğu ve yaklaşık %6’sının platodan oluştuğunu öğrenmekteyiz. Sivas’ın ilk Terminali Afyon Sokaktan yapılarak motorlu taşıtla ilk sefer Ankara’ya ve İstanbul’a gerçekleştirilmiş. Sivas’ta ulaşım ağının yıllar içinde gelişmiş olması, Sivas’ın dış illere ulaşımının artması göçü kolaylaştırmıştır. Özellikle 1990’larda Sivas Nuri Demirağ Havalimanının faaliyete geçmesiyle şehrin dışarıyla bağlantısını artırdığı söylenebilir. Sivas her ne kadar çevre illerden olan Kayseri’ye ve Tokat’a göre daha fazla göç verse de kültürel dinamikleri bakımından Anadolu’nun güzide memleketlerinden birisidir.
Şimdiye kadar anlattığım yerler müzenin giriş katına ait olup alt katına dair gözlemlerime sonraki yazıdan devam edeceğim. Türkiye’de kendi tarihini bu kadar detaylı bir şekilde ele alan başka bir şehir müzesine henüz denk gelmedim. Son zamanlarda şehrimizde çok güzel adımlar atılmakta. İl dışından gelen misafirlerimize gezdirilmesi gereken yerlerde artış bulunmakta olup Sivas Kent müzesinin gezilmesi gereken yerlerin başında yer aldığı kanaatindeyim. Sayın Valimiz Salih AYHAN’a ve bu güzel şehre sahip çıkan büyüklerimize değerli hizmetleri için çok teşekkür ederiz. Kendilerinin çalışmalarını mutlulukla takip etmekteyiz.
Saygılar sunarız, bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?