(Bu makale ‘Târîh-i Osmanî Encümeni Mecmuası’ adlı dergide (Sayı: XVI, Yıl:1330, s.1018-1024) Halil Edhem tarafından kaleme alınmıştır. Kadı Burhâneddîn’in hayatı, ölümü ve eserleriyle ilgili önemli veriler ihtiva ettiği için bu çalışmayı sadeleştirerek yayımlama gereği duyduk.)
Anadolu’da sekizinci hicri asrın sonlarına doğru bağımsızlığını ilan etmeye fırsat bulup Sivas ile Niğde arasındaki memaliki (yerleşim yerlerini) yani Eretna Devleti Ülkesi’nin büyük kısmını idaresi altına alan ve kendisine ‘Sultan’ unvanını veren Kadı Burhânüddin Ahmed’in Osmanlılar ile hayli savaşlarda bulunduğunu tarihler haber veriyorlar. Ancak Kadı Burhânüddin adına şimdiye kadar bilinen pek sınırlı olduğundan tarihçilerin birikimlerini kontrol etmek zor bir iştir. İlk defa olarak Sivas’ta Fransa konsolosu Mösyö Granar tarafından ‘Sivasça Burhânüddin Gazi Mezarlığı’ adı verilen yerdeki birkaç eksik kabir kitabeleri yayınlanmıştı. Bunlardan biri Burhâneddin’in 850’de vefat eden kızına ait olup kitabesinde ‘Habibe bint es-Saîd eş-Şehîd Sultan Burhânüddin’ ibaresi görülüyor. (Journal Asiatique, anne 1901, Sayı: XVII, s.559. bu kitabeler bazı değişikliklerle daha sonra tekrar yayımlanmıştır. Materiaux pour un Corpus des Inscriptions Arabes, Üçüncü Baskı, Asie Mineure par M. Van Berchem et Halil Edhem, Birinci Fasikül: Siwas et Diwrigi, s.49.) Bu kitabeden başka bir de burada neşretmek istediğimiz aşağıda gelecek kitabede Kadı Burhânüddin’in adına rastladık. (Bu kitabeyi önceki Kayseri Meclis-i İdare Başkâtibi Nazif Efendi 1322 senesinde bize tevdi etmesiyle bizde üzerinde bir çalışma yapmıştık. Kayseri’nin genel tarihine büyük bir hâkimiyeti olan bu zata oranın geçmişine dair vermiş olduğu bilgiden dolayı teşekkür borçluyuz.) Bundan dolayı Burhânüddin’in şu an bazı inşaatı baki olmak ihtimali bulunduğundan bu durumun kritiğini merak edenlere havale ederiz.
Burada söz konusu olan kitabe Kayseri’de Kapan Hanı denilen Pambuk Hanı civarında bir çeşmenin üzerinde olup gayet girift yazı ile bir mermer levhaya kazınmış ve üç satırdan ibarettir.