Sorumluluk kişinin hayatında üzerine düşen vazifeleri yerine getirmesi olarak tanımlanır. İnsanın ailesine, çevresine, ülkesine, komşularına, arkadaşına vb. kişilere karşı birçok sorumluluğu bulunmaktadır. Sorumluluklarını yerine getiren insana biz toplumda sorumluluk sahibi insan deriz. Sorumluluk sahibi insanlar her işlerini zamanında, işin gerektiği şekilde yaptıklarından toplum içerisinde de güvenilirlerdir. Ayrıca sorumluluk sahibi insanlar çevresindeki insanları mağdur etmezler. Fakat sorumluluklarının bilincinde olmayan kişiler hem kendilerine zarar verdiği gibi hem de işlerin aksamasına sebebiyet vererek gerçekten işini düzgün yapan, hizmet bekleyen kişilere de zararları dokunur.
Örneğin bir çocuk olarak okula gitmek, derslerimizde başarılı olmak bizim sorumluluklarımızdandır. Biz bu sorumluluğumuzu bilerek çalışıp, çabalar, sorumluluklarımızın farkında olarak davranırsak sonuç ne olursa olsun sorumluluğumuzu getirmiş oluruz. Fakat derslerimize çalışmaz, ödevlerimizi yapmaz, sınıf içerisinde yaramazlık yaparsak hem kendi sorumluluklarımızı yerine getirmediğimiz, kendimize zarar verdiğimiz gibi hem de gerçekten ders dinlemek isteyen, çaba sarf eden kişilerinde zarar görmesine sebep oluruz.
Bir aile olarak her bireyin farklı fraklı rollerine uygun sorumlulukları vardır. Mesela baba çalışıp evin geçimini sağlamakla sorumludur. Dışarıda çalışan bir anneyse o da aynı şekilde evin geçimi ile sorumludur. Fakat anne ev hanımı ise evin işleri ile sorumludur. İşte bir ailede bir kişi sorumluluklarını yerine getirmediği zaman tüm aile bireyleri bunun zararını çeker.
Her zaman bize verilen sorumlulukları istesek de istemesek de zamanında yapalım. Sorumluluklarımızı yerine getirmediğimiz zaman toplumun da bize olan güveni kaybolur ve toplumda değersizleşiriz. Tüm vatandaşlar olarak hem haklarımızı hem de sorumluluklarımızı bilmeliyiz. İnanın daha mutlu, daha huzurlu bir toplum haline geliriz.