USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yapay Zekanın Bize Sosyal Etkileri Nelerdir?

31-05-2024

Dünyamız çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve bu gelişmelere bağlı olarak teknoloji, insanoğlunun işlerinde kendine yer edinmiş görünüyor. Teknolojinin hayatımızdaki merkezi rolü; toplum arasındaki karşılıklı bağımlılığı artırmış, teknolojik eşyalar ve metalar  dünyamızda vazgeçilmez bir yere konumlanmıştır.

 Doğamız gereği hayatın her alanında insanoğlu yeni keşifler ve buluşlar yapma arzusuna sahiptir. Bu keşifler icatların ortaya çıkmasını sağlar. Bunlara bağlı olarak insan, yaşam koşullarını kolaylaştırıcı, sorunları çözecek veya hayata değer katacak icatlar yapmaya eğilimlidir.

 “Dünyanın karmaşık düzeni içinde yeni bir keşfe koyulan insanoğlu, daha kaliteli, çözüm odaklı ve hayatının her noktasında zaman kazanabilme arzusuyla, yani kaliteli yaşam sürme isteği ile yapay zekanın temellerini attı.  Yapay Zeka, çok az denetim gerektiren veya hiç denetim olmadan hareket etme, çözüm odaklı mantık yürütme amacı taşıyan, karmaşık veri sistemleri ve  programlama dillerini kullanan ekipmanların oluşturulması veya geliştirilmesidir.” (bscholarly.com)

 Yapay Zeka’nın insan üzerinde olumlu, olumsuz etkileri vardır.

 Yapay Zeka kullanılmaya başladıktan sonra insan hayatında hataların azalmasında büyük bir rol oynar. Yapay Zeka görevleri çok az hatayla veya hiç hata yapmayacak şekilde programlanmıştır. Ana bileşeni bilgisayarlar ve veriler olduğundan hata oluşma olasılığı minimum düzeydedir.

 Yapay Zeka kullanılarak yapılan işler genelde çok hızlı ve rekor sürelerle tamamlanır. Görevlerin yerine getirilmesinde veriler, işlerin hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Bir literatür taraması yapmak için onlarca siteye girmek yerine Yapay Zeka’ya verdiğimiz birkaç komut sayesinde bize kaynakları hızlı bir şekilde vermeye olanak sağlayacaktır.

 Yapay Zeka insanların üstlenemeyeceği kadar riskli işleri gerçekleştirmek için kullanılır. Tipik bir örnek, Yapay Zekanın henüz moda olmadığı bir dönemde Ukrayna'da meydana gelen Çenobil nükleer santral patlamasıdır. Bu patlama, patlamanın ilk anında durumu kontrol altına almak için yaklaşmaya cesaret eden kişilerin ölümüne yol açtı. (bscholarly.com – positive and negative impact of artificial intelligence)

 Yapay Zeka monoton işleri yapar. Bir görevi veya eylemi tekrar tekrar yapan kişi sıkılır ve o işe devam etme hevesini kaybeder. Yapay Zeka insanların aksine sıkılmadan bu eylemleri gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır.

 Bunlar ve daha fazlası Yapay Zeka’nın insan hayatına olumlu etkileridir.

 Yapay Zekanın insanlık üzerindeki olumsuz etkilerinden bir diğeri ise iş kaybına ve işsizliğe neden olmasıdır. Başlangıçta insanlar tarafından yapılan görevlerin bilgisayar ve makinelerle yapılması, insanlar için iş ve istihdam olanaklarının kaybına neden olmuştur. İşverenler, kendilerinin (işçilerin) yapmak üzere istihdam edildiği işleri bilgisayar ve makinelerle yapmayı tercih ettiğinden, işçiler işten çıkarılıyor. Örneğin tarımda ve bina inşaatlarında makinelerin kullanılması, bu alanlardaki el emeği ihtiyacını büyük ölçüde azaltmıştır. . (bscholarly.com – positive and negative impact of artificial intelligence)

 Yapay Zeka tabanlı ekipmanları sürekli olarak kullanmak insanlar üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Teknolojiye aşırı bağımlılık, fiziksel, psikolojik ve sosyal açılardan insan hayatını olumsuz etkileyebilir. Sürekli teknoloji ve yapay zeka kullanımı kişiyi fiziksel olarak pasif hale getirebilir. Hareketsiz biçimde sürekli oturmak ve tüm işleri programlar ile halletmek fazla kilo alımına, göz sağlığına ve ortopedik olarak bir takım sorunları doğurabilir. Sürekli ekrana bakmak dikkat dağınıklığına, zihinsel problemlere ve ilerleyen zamanlarda uyku problemlerine gebe olabilmektedir. Sosyal hayatta düşük bir insan profiline iten yapay zeka, el becerileri, karşılıklı iletişim ve hobilerden uzaklaştıran en tehlikeli araçlardan birine dönüşebilir.

 Yapay Zeka’yı dengeli kullanmak kişi ve toplum sağılığı açısından bir hayli önem arz etmektedir. Bir önceki köşe yazımda belirttiğim gibi, Yapay ve Duygusal zekamız arasındaki bağlantıyı doğru oranda kurabilmek daha verimli sonuçlar almamıza yol açar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?