Eğitimli İnsanlar, Bilinçli Toplumları Oluştururlar
Eğitim; insan hayatının önemli bir bölümünü kapsayan ve hayat boyu devam eden bir süreçtir. Doğumdan ölüme kadar devam eden bu süreçte gelişmeyi, ilerlemeyi, başarılı olmayı yani bilgili ve bilinçli bir hayat yaşamayı, sürdürmeyi arzu eden insanlar çeşitli bilgi, beceri, tutum ve değerleri kazanırlar.
"Eğitimdir kil bir milleti diğer milletlerin üstüne taşır, yine eğitimdir ki bir milleti diğer milletlere köle yapar." Eğitim ancak "Millî" olduğu sürece bir varlık gösterebilir ve “Millî" olduğu sürece milletine faydalı olur. Eğitimin amacı vatanını seven, koruyan, geliştiren insanın yetişmesi ve yetiştirilmesidir.
Cumhuriyetin değerlerine, ülkesine bağlı, vatanını ve milletini seven, soran, araştıran, sorgulayan, analiz eden nesillerin yetişmesinde, önemli roller üstlenen gerek resmî, gerekse özel okullarımız, dünya ile rekabet ederek bayrağımızı en üst seviyelere taşıma gayreti içinde çalışmalı, yeniliklerde öncü olmalı ve değişimleri takip ederek gelişimini sürdürmelidir.
Ayrıca Cumhuriyetimizin kurucucusu yüce önder Atatürk’ün izinde “Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine” çıkarmak için fırsat eşitliğine olan inançla, maddi imkânları yetersiz öğrencilere de destek vererek, dünyayla rekabet edecek gençler yetiştirmeye çalışmalıdır.
Eğitim, bireyin hayatını ciddi bir şekilde etkilemekte, sadece okul hayatını kapsamamakta, hayatın her yerinde ve her anında bulunmaktadır. Dolayısıyla eğitimli bireyler, daha bilinçli ve aktif vatandaşlar olma eğilimindedir.
Ayrıca eğitim; demokratik değerlere, insan haklarına ve sosyal sorumluluğa dair anlayışı güçlendirmekte, kişinin çalışma hayatına hazırlıklarını da arttırmakta, bireyi hayatının diğer alanlarında daha başarılı olmasına, çeşitli becerilerini geliştirmesine, akademik başarısını ve diğer toplumsal rollerini geliştirmesine yardımcı olmaktadır. Öğretim ise eğitimin planlanmış halidir ve eğitime göre daha kısıtlı bir kavramdır.
Okul hayatındaki öğretim kişilerin çoğu alanda kariyerleri için gerekli olan bilgi ve becerileri öğrenmelerine imkân sağlarken; eğitim, bireyin akademik başarısını arttırmaya yardımcı olur, hayatını daha iyi bir şekilde sürdürebilmesini, toplum içinde önemli bir yere sahip olabilmesini sağlar, problem çözme ve karar verme yeteneğinin, hayal gücünün gelişmesine de katkıda bulunur.
Bütün bunların yanı sıra eğitim, kişinin kendini daha iyi ifade etme yeteneğini de geliştirerek potansiyelini ortaya çıkarmasını, topluma faydalı birey olmasını, gelecekteki başarısını etkiler ve hayatını devam ettirebilmesi için de bilgi, beceri, tutum ve davranışını geliştirecek şekilde yönlendirilmesi, desteklenmesi ve yetiştirilmesi için destek olur.
İyi bir eğitim bireyin kişisel ve sosyal gelişimine katkıda bulunurken, gerçek iyi bir eğitim almak, bireyin özgüvenini artırır, iletişim becerilerini geliştirir, empati yeteneğini güçlendirir, anlayışlı, hoşgörülü ve topluma uyumlu birey olarak yetişmesine katkı sağlar.
Velhasıl eğitim olmazsa öğretimin tek başına hiçbir getirisi, hiçbir kazancı bulunmamaktadır.
2024-2025 Eğitim ve Öğretim yılının tüm çocuklarımız, öğretmenlerimiz, velilerimiz ve yüce Türk milleti için hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, öğrencilerimize ve öğretmenlerimize sonsuz başarılar diliyorum.