Biz çok şanslı bir nesiliz. Anadolu’nun garip, fedâkâr, cefakâr, kadirşinas insanlarının şükür dolu hayatında öyle ana denk geldik ki gerçekten şanslı bir nesiliz. Bir türlü gelmeyen kara trenlerde, stabilize ile asfalt arası daracık yollarda kamyon kasalarında yolculuk yapan babaların çocukları olarak, duble yolları da oto yolları da gördük. Denizin altından da araçla geçtik, Türk Hava Yolları'nın halkın yolu olduğunu da yaşadık. Ne mutlu ki yeryüzünde yaşamını sürdüren 200'den fazla ülkenin sadece sekizinde var olan yüksek hızlı trenlere binmek de bize nasip oldu..
Türkiye’yi hızlı tren ile tanıştıran şimdinin Cumhurbaşkanı, dönemin başbakanı Erdoğan doğu batı hattında Ankara-Sivas hızlı tren projesine inanan ve sahip çıkan yegane insandı. 2008 yılında projelendirilip ihale edilen ve 2009 yılında yapımına başlanan Ankara-Sivas hızlı tren hattı birçok engele, birçok ertelemeye maruz kaldı. Yapımı sıkıntılı ve uzun oldu. Öngörüsüz bürokrat ve siyasetçiler yüzünden gecikti. Projenin asıl sahibi gecikmeye kim sebepse bakanından bürokratına defalarca değiştirdi ve sonunda dev proje hayata geçti. Ankara ve İstanbul Sivas’a dev bir adım daha yaklaştı.
En son 2021 4 Eylül'de ilan edilen açılışın ertelenmesi üzerine başlatılan kara propaganda sonrasında yazmıştım. Hiçbir beceriksiz, hiçbir gecikme projeyi itibarsızlaştırmaya yetmez. Sivas halkı buna müsaade etmez demiştim. Çarşamba günü yapılan açılıştan sonra çıkan çatlak seslere yine aynısını diyorum. Bu proje Cumhuriyet tarihinin Anadolu’ya uygulanmış en büyük projelerinden birisi, gerçek anlamda halk icraatı, vatandaşın ayağına getirilen büyük kolaylık. Sivas halkı bunu görüyor ve de biliyor.
Bu projeyi akletmek, vizyon olarak ortaya koymak, kaynağını oluşturup hayata geçirmek ancak halkına sevdalı büyük liderlerin yapacağı cinsten bir iş. Başka türlü olması mümkün olmayan bir iş. Kaldı ki yüz yıldır kimse de yapamadı zaten. Yüzyılda Türk siyaset sahnesine çıkan iki büyük lider Sivas’ı demir yolu ulaşımı ile tanıştırdı. Birincisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Sivas’a ilk demiryolunu getirdi ki o dönem için Anadolu insanının tek ulaşım aracıydı neredeyse. İkincisi de Recep Tayyip Erdoğan. O da Atatürk’ün getirdiği konvansiyonel hatta hızlı tren hattını ekledi. 1930'da kurucu liderin getirdiği kara treni yüz yıl sonra Erdoğan hızlı trene dönüştürdü.
Açılışına Erdoğan katılamadı ancak Sivas halkı ona teşekkürünü tüm Türkiye'nin duyacağı şekilde hep bir ağızdan etti. Hızlı tren çağa ayak uydurmaktır. Hızla ilerleyen dünyanın gerisinde kalmamaktır. Zamanı ortadan kaldırmak, mesafeleri kısaltmaktır. Hızlı tren imrenen değil imrenilen olmaktır. Karayolunda kaybedilen, zamanlardan hava yollarında yaşanan stresten uzak olmaktır. Hızlı tren yolculukta konforu yaşamaktır. İşte bu yüzden bu hizmete kavuşan bizler çok ama çok şanslıyız.