Sivas, Selçuklu döneminde ticaret merkezi olduğu kadar aynı zamanda medreseler şehriydi. Günümüze uyarlayacak olur isek üniversiteler şehri... Matematik, Tıp ve Gök bilimlerinde branşlaşmış dört üniversitesi vardı. Cumhuriyet döneminde ise devlet üniversitelerinin kurulduğu sayılı Anadolu şehirlerinden biri oldu. 1974 yılında kurulan Cumhuriyet Üniversitesi, her ne kadar dönem dönem idarecilerinin ve şehrin dezavantajını yaşasa da bugün 50 bin civarında öğrencisi ile ülkenin sayılı üniversitelerinden biri. Cumhuriyet Üniversitesi bu kapasitesi ile her alanda Sivas´a artı değer katıyor.
Asıl konumuza gelecek olur isek; iki yıl öncesine kadar Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´ni tercih edecek olan öğrenciler barınma sorununu nasıl aşacağını kara kara düşünürdü. Çok şükür son iki yıldır Cumhuriyet Üniversitesi´ni tercih eden hiçbir öğrenci nasıl barınacağını dert etmiyor. Kredi Yurtlar Kurumu´na bağlı 10 bin kapasitenin üzerindeki yurt imkanı ile diğer üniversiteleri kıskandıracak durumda. Hatta öyle ki bu yurtların üniversite yerleşkesinde bulunması sebebiyle belki de ülkede tek.
Öğrenciler açısından büyük avantaj olan bu durum son iki yılın Sivas siyasetindeki kısır bir tartışmanın da konusu. Yurtların faaliyete geçmesi ile şehir merkezindeki birkaç özel yurt ve birkaç karma kafenin eleştirisini siyasetçiler muhalefet malzemesi yaptı. Söz konusu yurtların yapımında büyük pay sahibi olan Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz bu eleştirilere geçtiğimiz ay yapılan istişare toplantısında sert bir tepki vermiş?
Yılmaz orada yaptığı konuşmada diyor ki; ?Yaptığımız icraatların en büyüklerinden birisi kampüse yaptığımız yurtlardır. Ola ki, birisi çıkar bu doğru olmadı dediğinde, bu kişinin Sivas´ı düşünmediğini, Sivas´a ihanet ettiğini, şahsi çıkarlarını Sivas´ın önüne koyduğunu, inatla, inatla, kararlılıkla her zaman söylememiz lazım. Gidin oradaki kızların nasıl dua ettiğini görün.?
Sayın Yılmaz´ın bu sözleri içerisindeki ihanet kelimesini çıkarırsak geriye kalanların tamamının altına imza atarım. Sayın Yılmaz ile farklı düşündüğüm konular var ama bu konuda aynı düşünüyorum. Kampüse yapılan yurtların Sivas ekonomisi üzerinde olumsuz etki yaptığını da düşünmüyorum. Yapılan eleştirilerin başında şu iki konu geliyor. Bir; şehir merkezindeki yurtlar kapandı, istihdam kaybı yaşandı deniyor. Evet, birkaç yurt kapanmak zorunda kaldı, ancak kapanan yurtlarda çalışan insan sayısının on katı bugün devlet yurtlarında istihdam ediliyor ve bunların tamamı Sivaslı...
İkinci konu ise merkezdeki kafeler battı, kapandı deniyor. Söz konusu kafeler yurtlar üniversite yerleşkesine yapılmasa da batacaktı. Zira şehirde kafe enflasyonu yaşanıyor ve sonradan şehrin kenar semtlerine yapılan kafeler daha büyük, daha lüks ve park sorunu az. Müşteri oralara kaydı. Öğrencilerin kampüs dışına çıkmamasına gelince; merkezdeki kafeleri nasıl ki Sivaslı müteşebbisler işletiyor ise kampüsteki kafeleri de Sivaslı iş adamları çalıştırıyor. Yani yapılan yurtlar büyük fotoğrafta Sivas´ın ekonomisine zarar değil, fayda sağladı.
Öğrenciler artık sorunsuz tercih yapıyor. Üniversitenin öğrenci sayısı artıyor, haliyle şehre giren para miktarı da büyüyor. Ticarette kazananlar değişti diye yurtları eleştirmek, bu hizmeti Sivas´a kazandıranlara yüklenmek doğru değil. Konuyu bir öğrenci velisi olarak, hele bir de kız çocuk babası veya annesi olarak değerlendirmenizi tavsiye ederim!